Mad

DYP-banken: Bitz' bedste dressinger

Puréer

Puréer af diverse bælgfrugter er ikke bare sunde og proteinrige, men også meget velsmagende. De passer glimrende til både kød, fisk, fjerkræ og vegetarretter, som får mere "tyngde" og giver en bedre mæthedsfornemmelse. Pureerne kan snildt holde sig 3-4 dage i køleskab og også gode på fuldkornsbrød.

Basisopskrift - humus

  • 200 g tørrede kikærter
  • 1 fed hvidløg
  • 1 spsk. tahin
  • 1 tsk. spidskommen
  • 3 spsk. citronsaft
  • 1 dl yoghurt naturel
  • Lidt olivenolie (kan udelades)
  • groft salt og peber fra kværn

Tilberedning Læg kikærterne i blød natten over. Sigt vandet fra, og sæt kikærterne over i nyt, let saltet vand. Kog dem i ca. 1 time, til de er møre. Sigt vandet fra (gem ca. 1 dl til at justere konsistensen på humussen med).

Kom de kogte kikærter i en foodprocessor sammen med hvidløg, tahin, spidskommen, soja, citronsaft og yoghurt. Blend til ønsket konsistens. Juster evt. med lidt kogevand og olivenolie. Smag til med salt og peber.

Variationer med kikærter

Basisopskrift + 100 g kogte rødbeder og lidt frisk persille.

Basisopskrift + 50 g udblødte soltørrede tomater og lidt frisk basilikum.

Basisopskrift + lidt frisk chili og appelsinskal

Variationer med bønner (samme fremgangsmåde)

Kidneybønner i stedet for kikærter i basisopskrift + limesaft.

Sorte bønner i stedet for kikærter i basisopskrift + appelsin, estragon og kogte majs

Hvide bønner i stedet for kikærter i basisopskrift + rucola, frisk oregano og parmesan

Variationer med linser (skal ikke lægge i blød - blot koges i ca. 20 minutter)

Linser i stedet for kikærter i basisopskrift + 50 g udblødte soltørrede tomater og lidt frisk basilikum.

Linser i stedet for kikærter i basisopskrift + kanel, frisk chili og tomater.

Mere dyp...

Så er der dyp i lange baner - brug det til hvad som helst, og når som helst du vil have mættende smag uden at gå på kompromis med sundheden. Dyp kan snildt holde sig 2-3 dage i køleskabet. Brug det til grøntsager, i madpakken eller blot på fuldkornsbrød

Basisdyp

  • 2 dl mager drænet yoghurt
  • 1 tsk. flormelis
  • 1 tsk. dijonsennep
  • 1 tsk. citronsaft
  • groft salt og peber fra kværn

Tilberedning

Rør alle ingredienser sammen med et piskeris.

Variationer

Karrycreme: 1 portion basisdyp, karry, mangochutney og æble i terninger

Chilicreme: 1 portion basisdyp, sød chilisauce, paprika, hvidløg i fine terninger

Sauce verte:1 portion basisdyp, 1 håndfuld blandede friske krydderurter (basilikum, dild, purløg, kørvel etc.)

Sennep-honning-creme: 1 portion basisdyp, grovkornet sennep, akaciehonning, citronsaft

Thaicreme:1 portion basisdyp, revet skal og saft af 1 usprøjtet lime, hakket hvidløg, finthakket rød chili, lidt ingefær og frisk koriander

Sauce tartare: 1 portion basisdyp, hakkede cornichoner, kapers, hakket rødløg, kørvel

Karryremoulade: 1 portion basisdyp, 1 tsk. karry, 250 g pickles

Raita: 1 portion basisdyp, mandler, hakket agurk, hakket mynte og hvidløg