Mad

Go' vinskole 1: Sådan smager du på vin

Skal man være ekspert for at kunne smage på vin? Ikke hvis du spørger vinkyper Malene Smidt Hertz.

Den smager lidt af bær, lakrids og et strejf af tobak. Eller gør det? Har du også undret dig over, hvordan vinkendere kan smage alle de forskellige ingredienser i et glas rødvin? Fortvivl ej - du kan sagtens blive bedre til at smage på vinen.

For ifølge vinkyper Malene Smidt Hertz kan alle med en funktionsdygtig lugtesans og smagsløg smage på vin. Det behøver man ikke være ekspert for at kunne. I bund og grund ved de fleste godt, hvad de synes om det, de smager på. Det kræver bare træning at kunne udtrykke det.

Hvis du er bevidst om din smag, bliver det lettere at købe vin. Både på restauranten og i supermarkedet. For hvis du kan udtrykke dine præferencer kan vinhandlere eller tjeneren bedre hjælpe dig med at finde den vin, der passer til dit behov. Det svarer til, at du skal købe en ny vaskemaskine eller have en ny frisure, og fortæller sælgeren eller frisøren om dine behov, ideer og ønsker, og de så kommer med deres anbefalinger derudfra, som du så kan vælge imellem.

Sammenlign dig ikke med de professionelle

Mange kurser og vinbøger tager ifølge Malene Smidt Hertz udgangspunkt i, hvordan professionelle arbejder, når de smager på vin. Og derfor kommer det nemt til at virke kompliceret og uoverskueligt for os andre.

"Koncentrer dig i stedet om, hvilke vine, du selv synes om. Så bliver det langt mere enkelt at gå til," siger Malene Smidt Hertz.

Hvilken vintype man foretrækker, afhænger ifølge vinkyperen i høj grad om, hvordan vinen er sat sammen. Skal vinen være tør eller må den gerne have sødme? Kan du lide lette, mellemfyldige eller fyldige vine? Skal syren være markant eller dæmpet? Det kan du lære i vinskolens lektion nummer 1: Sådan smager du på vin.

Smager ubevidst for at overleve

Når vi bedømmer en fødevare, gør vi det ifølge Malene Smidt Hertz ud fra en række ubevidste faktorer, som handler om overlevelse. Vi forsøger at undgå at spise noget ubehageligt eller noget, der kan være livstruende at spise. Vi analyserer den sådan her:

Udseende: Farve, struktur og modenhed.

Duft: Afgørende for om vi får lyst til at komme den i munden.

Smag: Afgørende for om vi beholder den i munden eller spytter den ud.

Og det samme gør vi med vin.

Smager med tunge og næse

Når vi smager på mad og vin sættes en række sansesytemer i gang. Vi får informationer fra smagssansen på tungen, lugtesansen, følesansen og den trigerminale sans, der reagerer på stærke krydderier. Smagscellerne på tungen har nogle receptorer eller 'modtagermolekyler', der kan smage de fem grundsmage surt, sødt, bitter, salt og umami.

Ny forskning fra LIFE, Det Biovidenskabelige Institut ved Københavns Universitet, har vist, at vi også har receptorer for fedtsyrer på tungen. Det er de smage, vi kan smage med tungen. Maden eller vinens andre smagsstoffer som lugtmolekyler kan komme i kontakt med vores lugtesans når vi enten lugter på maden gennem næseborene eller når vi tygger maden.

Tør eller sød

En vins sødmegrad afgøres af dens indhold af restsukker og alkoholprocent. Alkoholen giver i sig selv en sødmefuld smag. Så selvom vinen er helt tør, kan det godt opleves sødmefuld. Generelt siger man, at en vin er tør, når den indeholder mindre end 2 gram restsukker.

Ord, der beskriver tørhed/sødme: Tør, halvtør, halvsød og sød.

Syre

Syren er afgørende for, hvordan en vin opleves i munden. Balancen mellem syren og de øvrige komponenter i en vin afgør, hvordan du oplever balancen i vinen. I dag kan man tilsætte syre til vin og det er tilladt i mange lande. Det smager man typisk forrest på tungespidsen. Syren tilsættes for at balancere vinen, især i vinområder, hvor der er meget sol og vinene derfor naturligt har et højt sukker- og alkoholindhold. Så maskerer syren nemlig noget af sukkerindholdet.

Ord, der beskriver syre: Syrerig, spids, grøn, sprød, forfriskende, syrefattig, slap.

Koncentrationen

Koncentrationen er et udtryk for vinens fylde og tyngde i munden. Den kaldes også 'vinens krop'. Det er et resultat af ekstrakt-indholdet og alkoholens fylde. En vin med stor koncentration giver oftest en mættende fornemmelse og man er tilbøjelig til at kunne drikke mindre af en sådan. Koncentrationen har som syren en afgørende rolle i det samlede helhedsindstryk af vinen.

Ord, der beskriver koncentration: Tung, fyldig, mellemfyldig, let, spinkel, tynd, vandig.