Mad

De 5 største bagefejl - sådan undgår du dem

Hvem har ikke prøvet at bage boller så hårde som sten eller piske ingredienserne til ugenkendelighed? Her får du de almindeligste bagefejl og konditorkok Marie Sannemanns råd til at undgå dem.

At piske æg for længe

En kageopskrift virker ikke, hvis du pisker æggene for længe. Det må aldrig begynde at skille. Stop med at piske, når massen er cremet, luftig og skinnende hvid.

At fejle med gæren

Når du skal opløse gær i vand, skal vandet være 35 grader. Tilpas lunken. Er vandet for varmt, dør gæren, og er det for koldt, går der for lang tid, før gæren begynder at virke. Derudover må du aldrig putte salt ned til gæren, før du putter mel i, fordi salt dræber gær.

At ælte for lidt

Hvis du ikke får det æltet din dej længe nok, kan gæren ikke virke ordentlig. Det gør dit brød hårdt. Mange ælter dejen i for kort tid, så den knækker over, straks du trækker i det. Er dejen æltet korrekt, er det blødt og smidigt og bliver 'lang', når du trækker i den. Du skal ælte længe.

At lade dejen overhæve

Det er vigtigt, at du følger opskriften, når det drejer sig om hævetid. Sætter du ikke køkkenuret til at ringe, risikerer du, at dejen overhæver - så kollapser dejen, og dit brød bliver hårdt, fordi gæren ikke virker mere.

At bage grovbrød

Durum og rugmel er tunge meltyper, som gør det svært for brød at hæve. Det betyder, at mange ofte ender med små, tunge grovboller. Når du laver grovbrød, så tænk over, at hævetiden skal vare lidt længere end normalt, for den tunge meltype gør det sværere for gæren at arbejde.