Mad

Sådan undgår du at smide mad ud

Hvert år smider danskerne 237.000 tons mad ud - og det er vel at mærke, når kartoffelskrællerne og æbleskrogene er sorterer fra.

Det koster ifølge beregninger fra Landbrug & Fødevarer 16 millioner kroner. Det svarer til, at en gennemsnitlig dansk familie med far, mor og to børn smider mad ud for 10.000 kroner om året.

For at begrænse det madspild har Selina Juul, der har stiftet organistationen Stop spild af mad, udgivet en kogebog fyldt med opskrifter lavet af madresterne fra køleskabet. For madspildet skyldes, at forbrugerne ikke ved bedre.

"Vi madspilder af mangel på omtanke. Mangel på viden om, hvad man kan gøre med gode madrester," siger Selina Juul.

Topkokkenes rester

Hun har derfor fået en række danske topkokke som Thomas Rode Andersen fra Kong Hans Kælder og Francis Cardenau fra Le Sommelier til at lave restemad.

Men det er ikke tale om kedelige mad, som rester ellers tit kan være. Overmodne bananer bliver til lækker bananis, et stykke steg bliver til en god og sund shawarma og de sidste, lidt triste rodfrugter i posen bliver til en cremet suppe.

Du finder opskrifterne i boksen til højre.

Ti gode råd til at undgå madspild:

1. Lav mad til flere dage - en hovedret kan blive til en forret dagen efter.

2. Hav altid en indkøbsseddel med, når du køber ind, og planlæg dine indkøb hjemmefra.

3. Øv dig i at planlægge bedre - inden madlavningen. Gennemtænk, hvor meget hver enkelt person i husholdningen spiser. Tænk over, om du altid laver for meget spaghetti, ris og kartofler osv. og lav så mindre.

4. Hvis du alligevel lavede for meget mad, så frys det enten hurtigt ned til en anden dag eller gem det i køleskabet og spis det dagen efter.

5. Inden du falder for styk- eller mængderabatter i supermarkedet, så vær sikker på, at du får brugt og spist al maden.

6. Køb ind med hovedet og ikke med maven.

7. Har du købt for store mængder brød, kød, osv. kan du altid dele maden op i portionsstørrelser og fryse den ned.

8. Hold styr på madrester i fryseren og køleskabet ved hjælp af etiketter med dato og indhold.

9. Skær altid emballagen op for at få de sidste madrester ud.

10. Hvis du har frugttræer i haven, så brug den modne frugt. Hvis du ikke selv kan nå at spise det hele, må du ifølge Fødevarestyrelsen gerne sælge den overskydende frugt eller forære den væk.

Kilde: Stop Spild af Mad