Her er den nye madpyramide

Der er blevet flyttet rundt på maden i den nye kostpyramide. Nu skal vi have mere grønt,flere fuldkorn og knap så meget brød og pasta.

"Mest fra bunden og mindst fra toppen" gælder stadig. Der er til gengæld flyttet rundt på nogle af madvarerne, så man nu enten skal spise endnu mere eller mindre af dem.

Grøntsagerne er nu flyttet fra midten af pyramiden til det nederste lag - til det, vi skal spise mest af. Ris, pasta og brød er til flyttet op til det midterste lag, så de nu er adskilt fra kartofler, rugbrød og havregryn, der stadig er i bunden. De 'hvide' madvarer er nu adskilt fra fuldkornsprodukterne, som vi skal spise meget af. Frugt ligge stadig i midten af pyramiden, for selvom det er sundt, skal vi spise endnu mere grønt end frugt.

"Mange af os tror, at hvis vi spiser seks stykker frugt om dagen, så er vores grøntbehov dækket. Men sådan er det ikke, for vi skal spise mindst 300 gram grøntsager hver dag og helst af de grove. Derfor er den vigtigste ændring i madpyramiden, at grøntsagerne er flyttet ned i bunden. Der, hvor vi skal spise mest fra," siger Joan Dreisler, der er FDB's specialkonsulent i sundhed.

Alle kender pyramiden

Madpyramiden blev lanceret af FDB i 1976 og har siden da hængt i klasseværelser og i venteværelset hos skolelæger landet over. En undersøgelse fra FDB Analyse viser, at 96 procent af danskerne kender madpyramiden, netop fordi den har hængt på skoler og hos lægen de sidste 35 år.

Madpyramiden viser, hvordan du kan sammensætte din mad i de rigtige mængder, så den bliver sund og varieret. Den viser ikke, hvordan du skal spise ved hvert enkelt måltid eller på en enkelt dag, men hvordan du skal spise i en periode på en uge eller 14 dage.

Den nye, opdaterede madpyramide er blevet til i samarbejde med DTU Fødevareinstituttet, LIFE - det biovidenskabelige fakultet på Københavns Universitet og Nationalt Videncenter for Fødevarer og Sundhed.