Danskerne vil have gourmet
Vi vil spise på de bedste restauranter, lave gourmetmad til vennerne og så skal udstyret være i orden. Forbruget af gourmetmad og -tilbehør vokser markant.
Saftcentrifuger, kornkværne, kafferistere og cremefarvede røremaskiner.
Producenterne af køkkenudstyr nyder godt af, at gourmetmåltider og finere madlavning er blevet danskernes store interesse. Det skriver Politiken tirsdag.
Gennemsnitshusstanden brugte forrige år 1.822 kroner på mindre køkkenting. Det er ifølge Danmarks Statistik 70 procent mere, end vi brugte midt i 1990'erne.
Madtrenden viser sig også i salget af kogebøger, der steg fra 400.000 i 2009 til 600.000 sidste år. Vi bruger i alt 33 milliarder om året på restauranter. Og hos firmaet Hjemmeproduktion, er der stigende salg i udstyr til at lave ost fra bunden og forårets hit: at tappe sin egen birkesaft.
Maskinerne bliver ikke brugt
Eksperter forklarer det bl.a. som en trang til at vende tilbage til naturen, der begyndte som et storbyfænomen blandt veluddannede med økologiske værdier. Moderne familier, der nedtoner arbejdets omfang, siger Jon Fuglsang, måltidssociolog ved professionshøjskolen Metropol:
"Det kan godt være, at man ikke får bagt bollerne, men man køber maskinen med henblik på at gøre det, og for at vise, at man har overskud. Køkkenmaskinerne signalerer, at man laver ting fra bunden".