Danskerne vil have gourmet

Vi vil spise p√• de bedste restauranter, lave gourmetmad til vennerne og s√• skal udstyret v√¶re i orden. Forbruget af gourmetmad og -tilbeh√łr vokser markant.

Saftcentrifuger, kornkv√¶rne, kafferistere og cremefarvede r√łremaskiner.

Producenterne af k√łkkenudstyr nyder godt af, at gourmetm√•ltider og finere madlavning er blevet danskernes store interesse. Det skriver Politiken tirsdag.

Gennemsnitshusstanden brugte forrige √•r 1.822 kroner p√• mindre k√łkkenting. Det er if√łlge Danmarks Statistik 70 procent mere, end vi brugte midt i 1990'erne.

Madtrenden viser sig ogs√• i salget af kogeb√łger, der steg fra 400.000 i 2009 til 600.000 sidste √•r. Vi bruger i alt 33 milliarder om √•ret p√• restauranter. Og hos firmaet Hjemmeproduktion, er der stigende salg i udstyr til at lave ost fra bunden og for√•rets hit: at tappe sin egen birkesaft.

Maskinerne bliver ikke brugt

Eksperter forklarer det bl.a. som en trang til at vende tilbage til naturen, der begyndte som et storbyf√¶nomen blandt veluddannede med √łkologiske v√¶rdier. Moderne familier, der nedtoner arbejdets omfang, siger Jon Fuglsang, m√•ltidssociolog ved professionsh√łjskolen Metropol:

"Det kan godt v√¶re, at man ikke f√•r bagt bollerne, men man k√łber maskinen med henblik p√• at g√łre det, og for at vise, at man har overskud. K√łkkenmaskinerne signalerer, at man laver ting fra bunden".