Mad

Derfor kan du roligt spise frosne grøntsager

Vælg roligt supermarkedes frosne grøntsager. De indeholder mindst lige så mange vitaminer som de friske grøntsager.

Dybfrosne grøntsager er ofte mere vitaminrige, rene og mineralholdige end de friske. Det viser en undersøgelse foretaget af det uafhængige analyseinstitut Eurofins, skriver 24timer.

Eurofins har analyseret en række af de mest brugte ferske og dybfrosne grøntsager. Og ifølge undersøgelsen indeholder de frosne grøntsager ikke sjældent ligefrem større mængder af de vigtigste næringsstoffer end de friske grøntsager. For eksempel blev der målt 12 gange så meget C-vitamin i frosne bønner som i ferske.

Ingen af delene kommer bag på cand.scient. i human ernæring Per Brændgaard.

"Mange af de grøntsager og den frugt, som vi køber i supermarkederne, og som vi kalder friske, burde kaldes gamle. For de har ofte været lang tid undervejs med mange transporter, ophold på lagre, i butikker og i køkkener og køleskabe, inden de når frem til tallerknerne," forklarer Per Brændgaard, som synes, det er ærgerligt, at frostvarerne har fået så kedeligt et ry.

Hurtig frysning bevarer sundheden

Når de frosne grøntsager klarer sig så godt i sammenligningen, skyldes det ifølge bromatolog og fødevareekspert Gitte Gross blandt andet, at grøntsager, som fryses ned, bliver forarbejdet kort tid efter, at de er høstet. De vaskes, snittes og opvarmes et kort øjeblik, inden de fryses. Og den hurtige proces betyder, at grøntsagerne næsten ikke drænes for vitaminer, mineraler og smag:

"Frysning er også en mere skånsom opbevaring af maden end flere andre opbevaringsformer, vi kender, så frostvarer er ikke noget, man skal være bange for - tværtimod," siger Gitte Gross, der er afdelingschef på DTU Fødevareinstituttet, til 24timer.