Mad

Bitz: Undgå sukkermonstret på bilferien

Hyperaktive unger på bagsædet og en chauffør foran, der hælder spandevis af kaffe ned er ikke en god kombination. Får ernæringsekspertens tips til, hvordan madkurven skal pakkes til den lange bilferie.

Franske hotdogs, slatne sandwiches, slik, chips, kaffe, kaffe og mere kaffe står på menuen hos mange danske feriebilister i disse dage.

Det er dog ikke særlig hensigtmæssigt, mener ernæringsekspert Christian Bitz. For kaffen, der skulle holde chaufføren vågen, gør ham bare mere træt, og slikket, der skulle få børnene til at opføre sig ordentlig, gør dem bare hyperaktive og helt ulidelige.

Men der er hjælp at hente hos Christian Bitz. Med mere end 40.000 kilometer på de danske landeveje om året, ved han, hvad han taler om, når det drejer sig om bil-mad.

"Jeg har altid et nødkit i bilen, til hvis jeg bliver sulten og ikke har mere energi," siger Christian Bitz, og det nødkit kan du med fordel putte i din madkurv eller køletaske, når familien skal på ferie.

Madkurven indeholder:

Fuldkornsknækbrød

"Det har den store ulempe, at det krummer. Men det har også den store fordel, at det mætter godt og giver et stabilt blodsukker og energitilførsel. Sprødheden tilfredsstiller også hjernen."

"Hvis den søde trang melder sig, kan man smøre lidt figenpålæg på eller lægge et stykke mørk pålægchokolade på. Hvis blodsukkeret falder, er det netop vigtigt ikke at gå amok i vingummier," siger Christian Bitz.

Nødder

"De indeholder gode, sunde fedtsyrer, som klarer hjernen. Hjernen er afhængig af fedtsyrerne til at opretholde alle funktionerne. Spis dem direkte naturel fra posen eller rist dem på panden hjemmefra med din favoritsmag, eksempelvis soja," siger Christian Bitz og fortsætter:

"Man kan sidde og komme lidt i munden hele tiden. Det tager lang tid at spise dem en af gangen. Det stimulerer dig i stedet for blot at sidde og kigge ud af vinduet."

Frugt og grønt

"Hav også bananer med. De indeholder et stof, der får hjernen til at udskille serotonin, der er kroppens tilfredsstillelseshormon. Hvis man har en køletaske med, kan man også have frosne - stenfri -vindruer med som snacks til børnene. De minder i konsistens om vingummier."

"Grøntsagsstænger af gulerod og agurk er især godt til børnene. Det er hyggeligt at sidde og putte lidt i munden hele tiden, når man skal køre langt. Det kan også være friske bær, som jordbær, hindbær eller kirsebær som er i særson nu. Eller stop ved en gårdbutik og køb friske ærter, som I selv skal bælge. Det aktiverer også børnene," siger Christian Bitz.

Redbull

"Jeg har altid en enkelt energidrik i handskerummet, når jeg skal køre langt. Det virker, hvis man ikke i forvejen har drukket 10-15 kopper kaffe. Hvis jeg har brug for et ekstra boost, tager jeg en. Den giver kun en kortvarig effekt, så du kan opleve, at du bliver endnu mere træt bagefter," siger Christian Bitz og fortsætter:

"Men den kan bruges, hvis der kun er et kort stykke vej tilbage eller I ikke kan komme til at køre ind til siden og skifte chauffør lige nu."

Til den søde tand

"Mørk chokolade er bedre end slik og chips. Spis et stykke indimellem. En god müslibar kan også stille sliktrangen," siger Christian Bitz.

Ama'r-madder

"Når den 'rigtige' sult melder sig, kan I enten køre ind på en rasteplads eller have mad med selv. Kvaliteten svinger og det kan være svært at finde noget godt og sundt mad på cafeterierne. Så tag selv mad med. Jeg har altid ama'r-madder med. Det er en god blanding af det sunde, mørke rugbrød og et stykke lyst, lidt 'ferie-agtige' brød. Kom enten hummus, kylling, pølse eller æg på. Og så skal især chaufføren huske, at det er vigtigt ikke at spise for store måltider."

"Kroppen skal bruge meget energi på at fordøje - at slå mave. Det er derfor du kan blive træt, når du har spist. Så spis oftere og mindre portioner. Du kan næsten sammeligne det at køre bilen med en sportspræstation: Atleterne spiser heller ikke store måltider, lige før de skal præstere. Man har altså et stort ansvar, når man skal køre bilen langt med børn bagi," siger Christian Bitz.

Hold pauser

"Det kan godt være, det ser dumt ud, men lav ti englehop eller løb ti gange rundt om bilen, når I holder på en rasteplads. Det giver mere energi og forebygger træthedssymptomerne. Kør hellere ind til siden en halv time før og rør dig og gå på toilettet, selvom du egentlig ikke skal, i stedet for liiige at køre lidt længere," siger ernæringsekspert Christian Bitz.

Drikkevarer

"Jeg anbefaler ikke, at man drikker kaffe, når man skal køre langt. Det giver kun en kort opblomstring af energiniveauet. Hvis man er vant til at drikke kaffe, virker det slet ikke. Det er mere en psykologisk effekt. Derudover påvirker kaffen mave-tarm-systemet uhensigtsmæssigt. Drik en enkelt kop eller to i løbet af dagen, men skyl ikke for mange kander ned. Du vil bare opleve, at du føler dig meget træt, når kanden er tom. Hvis du drikker for meget kaffe, vil du måske opleve, at du føler dig helt bombet, så du nærmest ikke kan sove, når I når frem til målet," siger Christian Bitz og fortsætter:

"Vand er derimod helt essentielt for alle kroppens funktioner. Så hav rigeligt med."