Mad

Det her bliver du afhængig af

De fleste kender rutinen med nærmest at hælde salt på maden, før man har smagt den.

En ny, overraskende konklusion fra amerikanske og australske forskere giver os nu en forklaring på, hvorfor det er så svært at styre salttrangen, selvom der konstant råbes højt om, at det kan forårsage forhøjet blodtryk og hjertesygdomme.

Forskerne hævder nemlig, at salt går ind og stimulerer hjernecellerne og forbindelserne til hjernen på samme måde som for eksempel nikotin fra cigaretter og hårde stoffer som kokain.

Forsøg med mus

Konklusionen er baseret på et forsøg med mus, hvor et kuld blev fodret med saltholdig føde, mens en anden gruppe fik sammensat en saltfattig menu.

Aktiviteten i dyrenes hjerner blev så sammenlignet med en tredje gruppe mus, som fik normal føde. Undersøgelsen gik også ud på at holde mus fri for salt i tre dage, for derefter at give dem saltvand, som de kunne drikke frit.

Har samme virkning som stoffer

Når gnaverne følte mangel på salt, begyndte hjernecellerne at producere proteiner, der i høj grad minder om den samme afhængighed, som man opnår med substanser som heroin, kokain og nikotin.

"I det her studie har vi påvist, at et klassisk instinkt - trangen til salt - får den neurale organisation til at forårsage afhængighed i samme grad som opiater og kokain, " siger professor Derek Denton fra University of Melbourne.

Forskningen afslørede også, at indtagelse af salt fik hjernen til at tro, at det har fået sit fix, før det faktisk er fysisk muligt. Med andre ord kunne salttrangen forsvinde, selvom det endnu ikke havde forladt mavesækken og var kommet ud i blodet og op til hjernen.