Mad

Kan man lave god mad til fire i syv dage for 350 kroner?

Man behøver ikke leve af pasta med ketchup eller tørre rugbrødsmadder, hvis økonomien er på sit laveste. Lav sund mad til fire personer til en hel uge for kun 350 kroner.

I forbindelse med projektet GO' Folkehjælp har ernæringsekspert Christian Bitz og kok Claus Holm sammensat en madplan og indkøbsliste, som kan give sund mad til mor og far og to børn til alle ugens syv dage - for blot 350 kroner.

For mange danske familier bliver nødt til at vende hver en øre for at få råd til mad til hele ugen. Og det er ikke altid det mest ernæringsrige og sunde mad, man kan få for de penge.

Det har Bitz og Holm nu også erfaret, og har måttet gå på kompromis med mange af deres ellers altid brugte gode ernæringsråd.

"Jeg må jo revurdere hele mit sundhedsbillede. For godt snakker jeg normalt om fuldkorn og fisk, men fuldkornspasta koster tre gange så meget som en almindelig pasta. Og man kan ikke få frisk fisk på det her budget," indrømmer Christian Bitz.

"Men det handler jo om at rykke sundhedsgrænsen en lille bitte smule for de her mennesker, som har brug for det."

Og det har de nu prøvet på. Sammen er de kommet op med en simpel indkøbsliste, hvor man skal bruge mange af de samme ingredienser til flere af retterne.

Artiklen fortsætter under videoen

Og løsningen på sund mad for det lave budget er blevet til, at man skal lave tre dage med friske grøntsager, tre dage med frisk kød og en enkelt dag sidst på ugen med rester.

"Og så er det jo vigtigt, at man tænker sig frem til, at det hele kan genbruges som restemad, hvor man kan bruge resterne i den næste ret. Det bliver man simpelthen nødt til," fortæller kokken Claus Holm.

Man bliver dog også nødt til at ty til de billige midler for at få det til at hænge sammen. Derfor deler Holm og Bitz ud af lidt tips.

Fisk på dåse og frosne grøntsager

For at løse problemet med, at der ikke er råd til frisk fisk i budgettet, råder de til, at man køber dåsetun og makrel i tomat og frosne rejer.

Hvis man skal lave en lækker kogt nudelsuppe, skal man blande den almindelige spinatnudel med de ekstra billige kop-nudler, som er et engangsbæger med minutnudler, som man normalt hælder kogende vand over.

Holm og Bitz laver også æggekage som en af retterne. Og tricket ved den er, når man ikke har så mange ingredienser at putte i, at piske æggene rigtig meget med lidt vand og salt, så det får en lidt mere luftig substans.

"og æg er jo billige og sunde," siger Bitz.

Et andet råd fra de to eksperter er også at købe frosne grøntsager i stedet for friske.

"De er mindst lige så sunde som de grøntsager, man kan købe som friske nede i supermarkedet," lover Christian Bitz.

Se de tre videoer og bliv inspireret og se opskrifterne for hele ugen i linkboksen til højre i artiklen og spar penge på den næste uges sunde aftensmad.