Mad

Derfor er bær så sunde

Det er sæson for de danske bær. Ernæringseksperten forklarer her, hvor sunde de egentlig er.

Sprængfyldte med antioxidanter, vitaminer og mineraler. Så enkelt kan det siges om de danske bær, der er i sæson lige nu.

Ernæringsekspert Christian Bitz gennemgår her alle de sunde bær, som du kan få netop nu.

Så spis bare løs og frys resten ned, så du også har bær til efteråret og vinteren.

Ribs

Rig på det immunforsvarsstyrkende C-vitamin, kalium, der er vigtigt i cellerne og musklerne og det knoglestyrkende kalcium. Desuden højt indhold af kostfibre.

Bærrene har et højt indhold af pectin, hvilket gør dem velegnede til syltning og gelé.

Hvis du ikke er til den lidt syrlige smag, kan du med fordel lave syltetøj af ribsene.

Prøv dem også i en salat med en sødlig dressing, så de giver en syrlig modvægt.

Blåbær

Super højt indhold af antioxidanter, derformentligt beskytter kroppens cellerne mod skadelige stoffer og sågar kan forebygge kræft og alzheimers.

Fortrinlige på yoghurt naturel eller med lidt mælk og lidt rørsukker.

Blåbær er supersunde, men ikke sundere end andre bær. Men pluk dem selv ude i naturen eller køb de danske i butikkerne, der ikke er sejlet halvvejs rundt om jorden for flere uger siden.

Stikkelsbær

For få kalorier får du betacarotener, der er vigtige for synet og antioxidanter, der beskytter mod skadelige stoffer.

Prøv dem i hjemmelavet is.

Solbær

En C-vitamin bombe, der sammen med andre antioxidanter gør solbær til en yderst sund og styrkende sag for immunforsvaret og til at bekæmpe infektioner.

Solbær klæder æble prøv fx. at blande dem i en smoothie med lidt æblejuice.

Hindbær

Overraskende højt fiberindhold på hele 4,4 g pr. 100 g - det er næsten det samme som i rugbrød, så de mætter rigtig godt. Højt indhold af antioxidanter og kalcium, der styrker knoglerne

Gode i en chutney med hakkede rødløg, sauteret i rapsolie.

Hyldebær

Super højt indhold betacarotener, der er vigtige for synet og antioxidanter, der beskytter mod skadelige stoffer og kalium der er essentielt for at kroppens celler fungerer optimalt.

Både blomster og bær anvendes til saft.

Brombær

Brombær indeholder salicylsyre, der beskytter hjertet. De er også rige på E-vitaminer, der effektivt bekæmper skadelige stoffer og infektioner

Er gode som hovedingrediens i saucen til vildtkød.

Også god at sætte på en smagsneutral snaps og så bare gemme den til vinter.

Tranebær

Indeholder stoffer, der reducere infektioner i blæren. Desuden en god kilde til E-vitamin der der effektivt bekæmper skadelige stoffer og infektioner.

Er specielt gode, hvis de hakkes i grove stykker og blandes i frikadellefarsen.

Kirsebær

De smukke bær er supersunde med masser af vitaminer, mineraler og antioxidanter, der bl.a. menes at have en gavnlig effekt på nattesøvnen, pga stoffet af melatonin.