Spis sæsonens sunde bær

Sommertid betyder bærtid. Og bær betyder sundhed. For sæsonens bær er pakket med antioxidanter, mineraler, vitaminer og mikroskopiske plantestoffer i sådan grad at andre frugter slet ikke kan være med. ¨

Bær er simpelthen den optimale beskyttelse mod en række livsstilsygdomme som hjertekarsygdomme, kræft, og sågar rynker.

Den primære årsag til at bær er så sunde, er deres størrelse. Både i frugter og bær, sidder antioxidanter og andre sunde stoffer primært i skrællen. Det betyder at bærs beskedne størrelse giver meget sundhed per gram.

Bærs overflade er nemlig langt større end andre frugters, så når du spiser 100 gram bær indtager du derfor langt mere frugtoverflade end når du spiser 100 gram æble eller pære.

Antioxidanter beskytter formenligt kroppens celler mod de fri radikaler der dannes af f.eks. forurening og solens stråler. Derfor er behovet for antioxidanter også ekstra stort om sommeren, fordi sollyset danner en del frie radikaler.

Forskning har desuden vist, at bær sænker både kolesteroltal og blodtryk, ligesom fx blåbær beskytter mod grå stær og alzheimers.

Sprængfyldte med antioxidanter

Bær indeholder nogle af de kraftigste antioxidanter man kender, nemlig anthocyaniner. Anthocyaniner er de farvestoffer der giver bær deres røde, blå og violette nuancer, afhængig af surhedsgraden.

Udover de sunde antioxidanter, er de fleste bær sprængfyldte med B-, C- og E-vitaminer, samt rige på kostfibre og mineraler som magnesium, kalium, fosfor og jern.

Kalorieindholdet er lavt med ca. 50-100 kcal/100 g, så du kan roligt guffe løs af de sunde sager.

Det er NU...pluk, spis, frys!

Ligesom med alt andet frugt og grønt er friske bær de sundeste. Vitaminer og anthocyaniner nedbrydes når de opbevares, så bær fra fjerne verdensdele har ikke meget sundhed tilbage, når de endelig havner hjemme hos dig. Derfor gælder det om at udnytte den danske sæson og plukke løs af de friske bær.

Fryser du dem ned, får du sat en effektiv stopper for nedbrydelsen af de sunde stoffer - og så vil du altid have de sundeste bær lige ved hånden. Frosne bær er fortrinlige i en smoothie og til hjemmelavet marmelade.

Følg linket herunder og få en liste over alle sæsonens sunde bær.

.

.

.