Müslibarer er det rene slik

Undrer du dig over, at du og dine lækkersultne skolebørn er en smule kvabsede, så kan de såkaldte müslibarer, der ikke har meget med müsli at gøre, bære en del af skylden.
"Det er forklædt slik, ikke müsli," fastslår ernæringsekspert Preben Vestergaard fra Professionshøjskolen Metropol.
24timer har bedt ham vurdere 10 af de meste populære müslibarer på markedet, og han dumper dem alle. Det er ikke det sunde mellemmåltid til børnenes madpakker, som nogle ellers hævdes at være.
"Det er slet ikke sunde produkter. De er sammensat af fedt og sukker og er ikke noget, jeg kan anbefale, at man indtager dagligt," lyder hans dom over de små mundgodter, som ofte hovedsageligt består af puffede ris klistret sammen af sirup og lagt på en bund af chokolade.
Ligesom Kinders Mælke-snitte-kager i supermarkederne står ved siden af mælkeprodukterne, står müslibarerne mange steder side og om side med den sunde morgenmad, selv om de ifølge Aktive Forbrugere snarere hører hjemme på slik- eller kagehylderne.
"Når de står ved siden af havregrynene, fornemmer forbrugerne, at produkterne er i orden. Men de burde ligge på slikhylderne på grund af sukker- og fedtindholdet. Ligger de ikke der, vildleder supermarkederne forbrugerne," mener Klaus Melvin Jensen, talsmand for Aktive Forbrugere.
Müsli er morgenmad - det er müslibarer ikke
Preben Vestergaard kritiserer, at producenterne bruger betegnelsen 'müslibarer'.
"Müsli betegner et morgenmadsprodukt, og det her er ikke morgenmad, så man har stjålet et begreb, der knytter sig til morgenmad og overført det til en lille kage," siger han til 24timer.
Sukkerbombernes emballager signalerer det fuldstændigt modsatte af, hvad det ifølge eksperterne faktisk er.
De er eksempelvis prydet med fitnesskvinder, nødder, havre-aks, druer, æbler, bananer og sunde bær og anprises med betegnelser som 'Müsli plus', 'light', 'vital' og 'aktiv' eller med anbefalinger om at bruge dem under sport.
'Vitalis Müsli Choko light er det ideelle mellemmåltid!', anbefaler eksempelvis producenten Dr. Oetker, der også mener, at produktet egner sig til sport.
"De er glade for at bruge billeder af grønne marker, flotte bjerge og tvivlsomme påstande, som skal signalere en eller anden form for naturlighed og sundhed," konstaterer Klaus Melvin Jensen.
Leder opmærksomheden væk fra det usunde
Han hæfter sig også ved, at producenterne giver barerne navne som 'Müsli Plus', 'Vital & Active' og 'Vitalis', som han mener signalerer helse og sundhed.
"Vitalis lyder som noget, man kan købe på apoteket ligesom Pinex hovedpinepiller."
Nogle producenter går skridtet videre og praler med, at produkterne indeholder særligt små mængder af nogle særlige ingredienser. Og den går ikke, mener Klaus Melvin Jensen.
"Det afleder opmærksomheden fra, hvad produktet ellers indeholder, og er i praksis vildledende," siger han.
Om Weetabix Oatybar, der sælges i Føtex og Netto, siger han:
"Producenten skriver, at der er lavt saltindhold og ingen kunstige farvestoffer. Men det gælder jo stort set for alle produkterne og man må ikke fremhæve noget, som gælder for alle produkter i samme kategori."
Lavt fedtindhold er ikke lavt
Andre markedsfører müslibarer med at fedtindholdet er lavt, eksempelvis Dr. Oetker, som mener, at 10,4 gram fedt per 100 gram er lavt.
"10,4 gram fedt er ikke specielt lavt sammenlignet med øvrige barer. Det er et elastikbegreb at skrive 'reduceret.' Det er vildledende, fordi man får det indtryk, at fedtindholdet er lavere end i de øvrige barer," siger Aktive Forbrugeres Klaus Melvin Jensen til 24timer.
Men müslibarerne, der svinger prismæssigt fra 1,5 kroner til otte kroner stykket, er trods alt en smule sundere end chokladebarer som Snickers eller Mars, fortæller Preben Vestergaard.
Müslibarer dog bedre end Mars-bar
"Jeg ville dog foretrække en müslibar frem for en Mars-bar, for de har trods alt et lavere energi- og fedt- og sukkerindhold. Dermed ikke sagt, at det er sundt," siger han.
Ifølge Aktive Forbrugere og Preben Vestergaard er Lidls produkt 'Linessa Vital & Active Müesli Bar Apple uden tilsat sukker' den mest usunde og vildledende i 24timers test af de såkaldte müslibarer.
"Der står 'no added sugar', men det er, fordi de bruger sukkeralkoholer med et enormt højt energi-niveau. Det signalerer, at det er sundt og uden tilsat sukker, men i virkeligheden snyder man, for hvis man spiser nok af dem, så ligner man i hvert fald ikke gymnasten på emballagen," siger Klaus Melvin Jensen.
Ikke godt for menneskekroppen
Selv om produktet er udsmykket med en fitness-pige, der laver gymnastik, mener Preben Vestergaard ikke, at det er særligt godt for menneskekroppen.
"I stedet for sukker har man tilsat sukkeralkoholer, og det får man altså diarré af, hvis man spise mange. Det er svært for kroppen at nedbryde, men det ved folk jo ikke," siger han til 24timer.
Lidl kunne i går ikke svare på kritikken.
"Vi er lidt ferieramte, og jeg kan desværre ikke få fat i den indkøber, der sidder med varen, så jeg kan ikke give dig en kommentar," lyder det fra Maria Frank, kommunikationsansvarlig i Lidl.