Mad

Guide: Pak din mad ind uden gift

Papir- og papemballage omkring vores fødevarer er blevet testet for at indeholde sundhedsskadelige stoffer, de såkaldte flourforbindelser. Det slår en ny Phd.-afhandling fast.

Det gælder f.eks. emballagen omkring Ota Solgryn, Finax økologisk rugbrødsblanding, en række forskellige mikrobølgepopcorn samt mellemlægspapir og pizzabakker - altså produkter eller emballage, som de fleste af os er i kontakt med dagligt.

Hvordan skal vi forholde os til den nye viden? Og hvordan kan vi være sikre på, at vi ikke giver vores børn hormonforstyrrende og kræftfremkaldende emballage med i madpakken?

Forstander fra Suhrs Madakademi, Lars Sonne Hansen, guider dig her gennem de mest almindelige former for fødevareemballage:

Plastikposer/frostposer

Plastikposer/frostposer er fyldt med de såkaldte blødgørere. Man må dog, ifølge Lars Sonne Hansen, formode, at der arbejdes på, at skære ned på mængden af skadelige stoffer - men vær stadig kritisk. Og husk- lad aldrig plastik komme i direkte kontakt med fugt, varme, fedt eller syre. Brug poserne til brød og grøntsager for at hindre udtørring.

Alu-folie

Af hensyn til miljøet bør man helt udelukke at bruge folie, men er du alligevel en af de mange, der vælger at bruge den skinnende emballage, så skal du vide, at metal kan gå i forbindelse med fugt, syre og salt. Hvis det sker, vil folien skifte farve, eller der vil komme små huller i - og så skal man undlade at spise den mad, det har været i kontakt med.

Film

Plastikfilm er blødere end frostposer, så her er der brugt endnu flere blødgørere. Du kan sagtens bruge filmen som låg, så længe den ikke kommer i direkte kontakt med madvarerne.

Tupperware eller andre plast-opbevaringsbøtter

Selvom man arbejder på, at plastik ikke er farligt, kan man aldrig vide sig helt sikker. Plast vil nemlig altid være blevet behandlet med blødgørende stoffer.

Plastbeholdere er generelt en dårlig idé, fordi migrationen (vandringen af skadelige stoffer fra emaballage til mad) nemmere sker her. Bruger du alligevel plastikbøtter til opbevaring af mad, skal du huske på, at varme, fugt og fedt fremmer migrationen - put derfor aldrig varm mad i en plastikbøtte.

Glasbeholdere

Glas er et materiale, som er så hårdt, at der ikke vil ske nogen migration, når du opbevarer fødevarer i det. Der findes ingen unaturlige hjælpestoffer i fremstillingen af glas, og derfor er glas det mest klinisk rene at opbevare mad i.

Der er derfor ingen tvivl hos lars Sonne Hanse: Så længe man ikke kan være helt sikker, vil han anbefale, at du holder dig til det, du kan være helt sikker på - og det er glasbeholderen. Og hvis du vælger at bruge plastik, så er frostposen bedre end plastikfilmen.

Se Lars Sonne Hansen fortælle om de sundhedsskadelige stoffer i videoen øverst på siden.