Mad

Gode nødder - til hjerne og hjerte

Nødder er godt for din sundhed - men ikke alle nødder er lige gode. Ernæringsekspert Christian Blitz giver tips til, hvilke nødder der er bedst hvornår, og hvad de er gode til.

Hjerteforeningen i Danmark anbefaler, at man spiser 20-30 gr. nødder, mandler, sesamfrø, græskarkerner og lignende om dagen, da de forebygger hjertekarsygdomme.

Nødder indeholder desuden også stoffer, som fx nedsætter blodtrykket og stabiliserer hjerterytmen, og så bugner de af proteiner og fibre.

Så nødder er altså sunde for dig, fordi: - De indeholder grove fibre og sunde fedtstoffer, som sænker kolesteroltallet og mindsker risikoen for hjertekarsygdomme

- De indeholder fedtsyren alfa-linolsyre, som delvist omdannes til fiskeolier i vores stofskifte, hvilket beskytter mod blodpropper og demens

- De indeholder masser af protein. I visse nødder overgår mængden endda de traditionelle proteinbomber som fjerkræ, fisk og kød

Pas på kalorierne

Ud over proteiner, fibre og sunde fedtstoffer kan nødder imidlertid også indeholde ret mange kalorier, så man skal derfor ikkespise uhæmmet af dem. Den daglige dosis anbefales til at være maks. 30-50 gram.

Samtidig er det en god idé at holde igen med saltede og ristede nødder og andet. Saltet er nemlig ikke sundt for hjertet og blodtrykket, mens fedtet, de ristes i, øger fedtindholdet og antallet af tommer kalorier.

Hvis du ikke har lyst til at spise nødderne, som de er skabt fra naturens side, men ønsker at give dem et pift, så rist eventuelt nødderne på en tør pande til de er gyldne og vend dem derefter hurtigt i lidt soja - eller i honning og kanel, hvis den søde tand skal fodres.

Hvis det derimod er føde til hjernen, du ønsker, skal du gå efter hasselnødder, mens mandler er til dig, som vil øge forbrændingen. Hvordan det hænger sammen, forklarer Christian Bitz i videoen øverst oppe.