Mad

Maden viser den klasse, du tilhører

Vi er, hvad vi spiser. Og at spise er blevet den vigtigste markør for, hvilken klasse man befinder sig i.

"Klasseretorikken har ikke så meget plads i Danmark," siger Christian Stenbak Larsen, der er lektor på Det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet på Professionshøjskolen Metropol til Information.

"Vi forstår os som én stor middelklasse, hvor få har for meget og færre for lidt, og der er ikke særlig mange områder, hvor vi vil acceptere, at der bliver sat ord på klasseforskelle. Men med maden har vi et område, der byder sig til, og hvor det er muligt at udtrykke, at der faktisk er forskel på folk."

Derfor bliver debatten så heftig og politisk, når det angår økologi, biodynamik og lokale råvarer.

Lige nu er det højstatus at lave mad, der er præget af autencitet og en bevægelse tilbage til rødderne i bogstaveligste forstand - til dengang stenaldermanden spiste uforarbejdede rødbeder og andre råvarer.

"Begrebet autencitet dyrkes primært af et særligt segment af veluddannede, ressourcestærke storbyboere. Gennem især det, de spiser, er de med til at producere et ideal om samfundet, hvor autencitet spiller en central rolle," siger Arun Micheelsen, der er ph.d.-studerende i madsociologi på forskningscentret OPUS på Institut for Fødevareøkonomi ved det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.