Mad

Opskrifter: Sådan laver du Noma-mad

Som de fleste formentlig har opdaget, blev den københavnske restaurant Noma mandag aften kåret som verdens bedste restaurant for tredje år i træk af, og det gør det ganske svært at få bord på det populære etablissement.

For de brugere, der er særligt gode ved gryderne er der imidlertid mulighed for at gøre René Redzepi og hans stab kunsten efter i køkkenet. For ved at følge linkene, kan du finde opskrifter på fire af Nomas bud på nordisk mad, selvom direktør Peter Kreiner overfor tv2.dk slår fast, at den præmierede oplevelse findes i helheden på Strandgade 93.

Opskrifterne stammer fra kogebogen "Noma: Time and Place in Nordic Cuisine" (Politikens Forlag og Phaidon Press), hvor køkkenchefen René Redzepi ud af sine opskrifter og fortæller historien om Noma og den nordiske mad.

Den to-stjernede Michelin-restaurant satsede på nordisk mad med lokale råvarer fra vores hjemlige breddegrader, mens andre så mod udlandet syd for vores grænser.

For der er ingen grund til at tage langt væk for at finde råvarerne, når der findes gode, traditionelle råvarer i Norden. Et stort fælles nordisk forskningsprojekt har undersøgt, om den nordiske mad er sund, og forskerne konkluderer, at den nordiske mad er lige så sund som middelhavskosten, der i mange år er blevet fremhævet som sund kost. Eneste hage kan dog være, at dit lokale supermarked ikke har skovmærke eller søpindsvin.

Så er det eneste problem bare, om du skal servere grillet lammeskank eller jomfruhummer for dine middagsgæster i weekenden.