Mad

Guide: Sådan laver du en sund skolemadpakke

--

Du vil sikkert gerne have en rolig morgen med børnene, inden du sender dem i skole. Og helst med en sund madpakke i skoletasken. Vi giver dig her gode råd til, hvad du kan komme i skolemadpakken, og hvordan du kan forberede den i god tid, så du undgår stressede morgener

Det gode råd ifølge ernæringsekspert Christian Bitz er at gå uden om forarbejdede fødevarer. Det er for eksempel pålægsprodukter som leverpostej, spegepølse, rullepølse og skinke, der bliver holdt friske gennem tilsætningsstoffer, som er mistænkt for at øge risikoen for flere kræfttyper. Derfor anbefaler verdens førende kræftforskere fra World Cancer Research Fund International (WCRF) og The American Institute for Cancer Research (AICR), at man undgår alt forarbejdet kødpålæg.

De traditionelle pålægsvarer er desuden ofte fulde af E-numre, der bestemt heller ikke tilskrives positive effekter i kroppen, oplyser Christian Bitz.

Udnyt aftensmåltidet

Hvis du har lavet en ret med kød eller kylling dagen før, vil det være oplagt at tage lidt fra til madpakken. En nem dressing, der kan spises til, er en mager karrydressing af f.eks. æblestykker ristet med karry på en pande og blandet op med skyr, salt og peber.

Fisk er et supersundt alternativ, som er godt for både hjernen og hjertet. Men fisk kan være en smattende og lugtende omgang i en madpakke. Løsningen kan være at bruge de små portionspakkede makrel i tomat, der kan købes i ethvert supermarked. Så lugter det først, når forseglingen brydes.

Grønt og godt

Det er godt med noget humus, guacamole, oliventapanade, pesto eller yoghurt-dyp af drænet yoghurt rørt med urter til. De kan alle sammen bruges til at smøre direkte på brød eller i sandwich, hvor de er gode smagsgivere, eller de kan anvendes som dyp til grøntsagsstænger.

Christian Bitz råder desuden til, at man husker at tænke på sunde mellem måltider i løbet af dagen, så børnene får stabiliseret sult og blodsukker og ikke tyr til usunde, sukkerholdige alternativer. Mellemmåltiderne kan f.eks. være nødder, frugt, gulerødder, fuldkornsknækbrød, en smoothie eller en god myslibar.

Gode proteiner

Æg, kylling, laks, hvid fisk, rejer, grisekød, oksekød, kalkun

Gode grøntsager og frugter

Avocadoer, kål, tomater, æbler, bønner, jordbær, gulerødder, rød eller grøn peber, forkogte rødbeder, pastinakker eller søde kartofler, asparges, spinat, broccoli og blomkål

Nødder

Mandler, valnødder, macadamianødder og pecannødder

Bitz' 5 råd til en god og sund madpakke:

1) Den skal være enkel, overskuelig, appetitlig og lugtfri

2) Brug et minimum af forarbejdede pålægsprodukter - udnyt gerne rester

3) Fyld godt op med masser af frugt og grønt - gerne i mundrette stave

4) Vær ikke for kreativ - den skal være genkendelig for børnene

5) Den skal være aldersorienteret, dvs. små børn skal have helt enkle og små portioner, mens de større børn/unge gerne vil have en lidt trendy indpakning