Mad

Havetrend: Sådan får du flotte kål i haven

Mange af os forbinder kål med en omgang ildelugtende fattigmandskost. Men det er helt misforstået - kål er nemlig trendy som aldrig før. Havedesigner Dorthe Kvist fortæller dig her, hvorfor og hvordan du skal kaste dig over din kål.

"Vi er blevet vilde med kål igen, fordi det for det første er virkelig, virkelig sundt, det er noget af det sundeste, du kan dyrke. Og så er det kommet tilbage med det nordiske køkken, der dominerer i de trendsættende, danske restauranter netop nu. Kål er desuden rigtig nemt at dyrke i vores klima," fortæller Dorthe Kvist.

Udover den ernæringsmæssige værdi er der også den bonuseffekt ved kål, at det pynter flot i haven på en næsten skulpturel måde. Det er derfor ikke så underligt, at planten er rykket ind i staudebedene i vores haver.

Dorthe Kvist giver dig her tre gode råd til, hvordan du får mest ud af din kål:

1. Når du dyrker kål, skal du være opmærksom på, at planterne bliver virkelig store. Du skal derfor forspire din kål, så du får så robuste kålplanter som muligt. Og så skal du huske at give dem så meget næring som muligt.

2. Du skal sædskifte - det betyder, at du skal rykke planterne rundt på forskellige felter i din køkkenhave. Der skal gå 4-6 år mellem, at du dyrker kål på det samme sted, fordi kålen suger så meget næring til sig.

3. Du skal ikke plante dine kålplanter sammen med hvidløg, løg og jordbær. Plant dem derimod gerne sammen med morgenfruer, mynte og rosmarin.

I videoen øverst på siden kan du høre Dorthe Kvist fortælle om kålens fortræffeligheder.