Mad

Guide: Efterårsvin fra Rhônedalen

Sommergarderoben er hængt til side, og frem kommer tøj til regn, blæst og kølige dage. Ligeså skifter gastronomien hos mange, når efteråret melder sig, og der kommer igen gang i simregryderne og den lidt mere "rige" mad.

Helt naturligt følger vinen dette skifte, og hvad enten man køber vin på budget eller har spenderbukserne på, så er Rhônedalen et godt sted at vende opmærksomheden hen.

Vin # 1

Côtes du Rhône, Reserve du Palais 14%

Tilbud kr. 119,95 for 3 liter i SuperBest svarer til kr. 30,- kr. pr. fl.

Langt den overvejende del af produktionen i Rhônedalen er AOC Côtes du Rhône og laves af de 61 kooperativer, der tilsammen producerer 70% af områdets vine. Denne vin kommer fra et sådant kooperativ og udmærker sig ved sine fine frugt og den lette men afstemte og bløde smag, der bakes op af en frisk frugtsyre. Vinen er lavet på Grenache, Syrah og den grønne drue Bourboulenc. Den har ikke fået fad, og det vil derfor klæde den at blive serveret sval. Vinens lethed lægger op til en fiskeret hvis man gerne vil have rødvin til sin fisk eller en lettere kødret.

Vin # 2

2009 Côtes du Rhône Villages, "Séguret" Domaine Mourchon 14,5% kr. 124,95 hos www.eriksorensenvin.dk

I alt 95 kommuner må bære betegnelsen Côtes du Rhône Villages, men der er kun 17 områder, der må sætte kommune navnet bag, som i tilfældet med denne Villages-vin, der kommer fra Séguret.

Her kan man se hvad penge kan bruges til, hvis grundlaget er i orden.

Montmirail ejes nemlig af en skotte, der har tjent sine penge indenfor IT, og siden investeret dem i opbygningen af et af områdets lovedne stjerner. Vinen er overvejende lavet på Grenache-druen (65%) herefter Syrah og Carignan. Der høstes med lavt udbytte. Tæt og dyb vin med hindbær, blåbær og mørke kirsebær. Fyldig og med masser af krydderi (peber). Super til de mørke gryderetter.

Vin # 3

2007 Cuve%u0301e Philipson Co%u0302tes-du-Rho%u0302ne, Marc Guigal 14% kr. 74,95 pr. fl. v/12 fl. hos www.philipsonwine.dk

Her kommer så vinen fra producenten der for alvor skabte opmærksomhed på Rhônedalens vine - Marc Guigal. I denne udgave med en særlig vægt på danskernes vinsmag, idet importøren Christian Philipson har haft en finger med i spillet. Han har valgt at vinen skulle have mere nyt fad og høstes af meget modne druer, således den fik en saftighed og blødhed samt markant fadpræg. Sidstnævnte har nu integreret sig i vinen, og for alvor blevet en styrke. Lavet på Syrah (65%) og Grenache

(35%) og fadlagret 18 måneder. Intens og krydret med kanel, peber, brombær, rose, vanilje og læder. Kompleks vin med lang eftersmag. God til såvel okse som dyrevildt

Vin # 4

2007 Cornas "Chaillot" Thierry Allemand 13,5% kr. 446,- hos www.ottosuenson.dk

Cornas er én af de 8 kommuner i Nordrhône, der har Crû status. Vinene svinger både i kvalitet og pris. Denne vin må dog siges at ligge i den absolutte top.

Thierry Allemand købte i 1981 sin første parcel og har i dag ca. 4 hektarer. Da han laver en kraftig selektering af druerne i marken både før og under høsten er den samlede produktion på kun 6.000 fl.

Vinen imponerer med sin elegante, tæt pakkede aroma af sorte kirsebær, brombær, hvid- og sort peber, lakridsrod, kamilleblomst og hestesaddel. Den er tør med en relativt høj syre og faste tanniner. En kompleks vin med langt gemmepotentiale fra en topårgang.

Vinen har opnået 92 point i Wine Spectator.

Én mand ændrede efterspørgslen

Indtil starten af 70'erne var Rhône-vinenes omdømme ikke kendetegnet ved storhed. Det lavede den amerikanske vinguru Robert Parker om på med et slag, da han tildelte de berømte 100 points til Marc Guigals 1976 Côte Rôtie "La Mouline". En opmærksomhed der er fastholdt, eftersom huset har modtaget de eftertragtede 100 points hele 22 gange siden.

Rhônedalen hitter over danskernes favoritvine. Naturen, historien, middelhavskøkkenet og ikke mindst vinene gør området populært. Mangfoldigheden er stor, budskaberne enkle, livsnydelse synes at være devisen.

Rhônedalen har mere en 6.000 vinproducenter. Lidt over halvdelen sender almindelig AOC Côtes-du-Rhône på markedet hvert år, så der er nok at tage af. Rhône er da også det franske vindistrikt, der er mest populært hos danskerne. Vort lands størrelse til trods ligger vi nr. 7 blandt de 143 lande, der eksporteres til.

Grunden er enkel, her er alt fra middelmådig vin til de største smagsoplevelser, pris og kvalitet hænger godt sammen, og skuffet bliver man sjældent. Det er primært de røde vine, vi har bidt mærke i herhjemme, men der laves også bobler, hvidvin, rosévin og dessertvin, om end i mindre omfang.

Noget for enhver smag

Med 21 tilladte druesorter og mange forskellige stilarter er der noget for enhver smag. Fra de helt tørre og mørke gennemvine til de bløde, krydrede og frugtige dagligvine, dækker smagen bredt, også i madsammenhæng. Her finder du vinen til grillmaden, simregryden eller vinterens vildtretter.

Distriktet er stort og deles vinmæssigt set op i nord og syd. Det nordlige område er præget af rødvinsproduktion på én tilladt druesort - Syrah, når der tales om de 8 Crû områder. Den sydlige del må anvende op til 13 druesorter til deres rødvine. Druerne Grenache, Mouvèdre og Syrah er de mest udbredte til rødvinsproduktionen. Mangfoldigheden i vinene er stor, og her er alt fra tørre til søde vine. Mest kendt er dog Côtes du Rhône og Côtes du Rhône Villages vinene, der udgør langt den overvejende del af produktionen.

Fadlagring, men sjældent på helt nye fade

Rhône-dalen er det nordligste område, hvor Syrah-druen kan modnes helt, og den skaber langtlevende vine, som er blevet benchmark for smagen af druen. Ser man bort fra topvinene, er det mere undtagelsen end reglen, at vinene lagres på nyt egetræsfad, og jo sydligere vi kommer i vinområdet, desto flere Grenache-druer er der i de røde vine.

Disse lagres oftest på enten brugte fade, ståltank eller cementtanke. Det giver en stor variation i smagen, og de ikke fadlagrede vine nydes bedst svale (14-16 grader).

.