Guide: Efterårsvin fra Rhônedalen

Sommergarderoben er hængt til side, og frem kommer tøj til regn, blæst og kølige dage. Ligeså skifter gastronomien hos mange, når efteråret melder sig, og der kommer igen gang i simregryderne og den lidt mere "rige" mad.
Helt naturligt følger vinen dette skifte, og hvad enten man køber vin på budget eller har spenderbukserne på, så er Rhônedalen et godt sted at vende opmærksomheden hen.
Én mand ændrede efterspørgslen
Indtil starten af 70'erne var Rhône-vinenes omdømme ikke kendetegnet ved storhed. Det lavede den amerikanske vinguru Robert Parker om på med et slag, da han tildelte de berømte 100 points til Marc Guigals 1976 Côte Rôtie "La Mouline". En opmærksomhed der er fastholdt, eftersom huset har modtaget de eftertragtede 100 points hele 22 gange siden.
Rhônedalen hitter over danskernes favoritvine. Naturen, historien, middelhavskøkkenet og ikke mindst vinene gør området populært. Mangfoldigheden er stor, budskaberne enkle, livsnydelse synes at være devisen.
Rhônedalen har mere en 6.000 vinproducenter. Lidt over halvdelen sender almindelig AOC Côtes-du-Rhône på markedet hvert år, så der er nok at tage af. Rhône er da også det franske vindistrikt, der er mest populært hos danskerne. Vort lands størrelse til trods ligger vi nr. 7 blandt de 143 lande, der eksporteres til.
Grunden er enkel, her er alt fra middelmådig vin til de største smagsoplevelser, pris og kvalitet hænger godt sammen, og skuffet bliver man sjældent. Det er primært de røde vine, vi har bidt mærke i herhjemme, men der laves også bobler, hvidvin, rosévin og dessertvin, om end i mindre omfang.
Noget for enhver smag
Med 21 tilladte druesorter og mange forskellige stilarter er der noget for enhver smag. Fra de helt tørre og mørke gennemvine til de bløde, krydrede og frugtige dagligvine, dækker smagen bredt, også i madsammenhæng. Her finder du vinen til grillmaden, simregryden eller vinterens vildtretter.
Distriktet er stort og deles vinmæssigt set op i nord og syd. Det nordlige område er præget af rødvinsproduktion på én tilladt druesort - Syrah, når der tales om de 8 Crû områder. Den sydlige del må anvende op til 13 druesorter til deres rødvine. Druerne Grenache, Mouvèdre og Syrah er de mest udbredte til rødvinsproduktionen. Mangfoldigheden i vinene er stor, og her er alt fra tørre til søde vine. Mest kendt er dog Côtes du Rhône og Côtes du Rhône Villages vinene, der udgør langt den overvejende del af produktionen.
Fadlagring, men sjældent på helt nye fade
Rhône-dalen er det nordligste område, hvor Syrah-druen kan modnes helt, og den skaber langtlevende vine, som er blevet benchmark for smagen af druen. Ser man bort fra topvinene, er det mere undtagelsen end reglen, at vinene lagres på nyt egetræsfad, og jo sydligere vi kommer i vinområdet, desto flere Grenache-druer er der i de røde vine.
Disse lagres oftest på enten brugte fade, ståltank eller cementtanke. Det giver en stor variation i smagen, og de ikke fadlagrede vine nydes bedst svale (14-16 grader).
.