Mad

Er du allergisk overfor slik og øl - uden at vide det?

Flere end 50.000 danskere kan ikke tåle gluten, de ved det bare ikke selv. Test her om du er en af dem.

Ny forskning fra Odense Universitetshospital viser, at allergi og intolerance overfor gluten er langt mere udbredt end hidtil troet. Mange ved nemlig ikke at de ikke tåler mel, brød, pasta, øl og slik, men lever med ubehaget som ondt i maven, humørsvingninger, væskeophobninger, migræne og ledsmerter.

Hvad er det egentlig?

Glutenallergi hedder i fagsproget cøliaki og er en kronisk sygdom, hvor slimhinden i tyndtarmen beskadiges af proteinet gluten. Gluten er et protein, der findes i kornprodukter, særligt i hvede, men også i byg, rug og havre.

Beskadigelsen af slimhinden medfører, at arealet til optagelse af næringsstoffer mindskes, og dette giver symptomer. Sygdommen kaldes ofte glutenallergi, fordi man ikke kan tåle gluten. Men der er ikke tale om en egentlig allergisk reaktion, men om en beskadigelse, der skyldes gluten. Den opdages oftest hos børn, men mange er oppe i 30-erne før sygdommen bryder ud.

Hold øje med disse symptomer

Symptomerne, som de fleste ikke tænker over, udvikler sig ofte langsomt, og der kan gå mange år fra de første symptomer mærkes til diagnosen stilles.

 • - Ømme led
 • - Ondt på forsiden af hofterne
 • - Spændinger i nakken og myoser mellem skulderbladene
 • - Migræneanfald
 • - Blister i munden
 • - Poser under øjnene
 • - Manglende energi
 • - Væskeophobninger
 • - Oppustet mave
 • - Har svært ved at tabe sig
 • - "Vokseværk", selv i en voksen alder
 • - Gigt
 • - Diarre
 • - Blodmangel
 • - Mavesmerter
 • - Irritablitet og humørsvingninger

Test dig selv for glutenallergi

En nem måde at teste, hvordan din krop reagerer på gluten, er at udelade det helt fra din kost i 14 dage og så spise det igen.

Du vil sandsynligvis kunne mærke en forskel, når du udelader det (man kan godt opleve en forværring af symptomerne til at starte med). Du får mere energi, bedre fordøjelse, pænere hud, og færre muskel- og ledsmerter.

Når du spiser gluten igen, reagerer kroppen som regel kraftigere end før, så du ikke er i tvivl, om det er godt eller dårligt for dig. Diagnosen skal dog stilles af din læge via blodprøver og evt. en kikkertundersøgelse eller biopsi af tarmen

Gå til lægen!

Har du mistanke om glutenallergi er det vigtigt at du går til lægen og ikke bare nøjes med at spise glutenfrit på egen hånd. For at stille den korrekte diagnose, skal det ske via blodprøver og biopsi - og man kan ikke måle en evt. allergi, hvis man er begyndt at spise glutenfri kost. Det er også vigtigt at søge læge, da man resten af sit liv skal følges på sygehuset for at føre kontrol med om man får de rigtige vitaminer og mineraler og at diæten overholdes. Ellers risikerer man stadig, at kunne få følgesygdommene som fx. vitaminmangel.

Kan være livsfarlig

En ubehandlet glutenallergi kan være livsfarlig. I følge forskerne er dødeligheden fire gange højere end for raske mennesker, ligesom at risikoen for tarmkræft er højere. Cøliaki er en livsvarig sygdom, og derfor skal din kost være glutenfri resten af livet for ikke at ødelægge tarmene.

Svært at undgå

Gluten findes i ekstremt mange produkter, som man umiddelbart ikke tror, indeholder gluten fx slik, øl, ketchup, remoulade, rugbrød, pølser, pateer, morgenmadsprodukter osv. Du kan finde komplette lister over de fødevarer, du skal undgå og forslag til opskrifter på brød hos Astma Allergi Danmark og Fødevarstyrelsen, ligesom der også findes en forening for folk med cøliaki. Se links i boksen til højre.