Mad

Lav Noma-mad på 20 minutter

Det nordiske køkken, med resturant Noma i spidsen, storhitter. Men det behøver slet ikke være svært at flytte succesen til eget køkken. En ny kogebog viser dig vejen.

"Ny Nordisk Hverdagsmad - spis efter årstiden" er en ny bog skrevet af bl.a. Claus Meyer og Arne Astrup.

Bogen er efterfølgeren til Deres første bog af samme navn fra 2011, og er opdelt efter årstid, fremfor råvarer.

Ny Nordisk Hverdagsmad emmer af "nordisk" hele vejen igennem og bogens fokus er da også nordisk, lokalt og smag.

Ud over 60 nye opskrifter fordelt på forår, sommer, efterår og vinter indeholder bogen også beskrivelser af 60 typiske nordiske råvarer med forslag til, hvordan du bruger dem i dit køkken og viden om, hvad de betyder for din sundhed.

"Vi er stolte og glade over, at Ny Nordisk Hverdagsmad nu findes i over 50.000 danske hjem. Med Ny Nordisk Hverdagsmad. Spis efter årstiden følger vi op på den store interesse for at lave mad af de råvarer, vi har omkring os," siger Arne Astrup, der suppleres af Claus Meyer:

"Vi håber, at rigtig mange vil tage godt imod de nye opskrifter og høste de smags- og sundhedsmæssige gevinster, det nye nordiske køkken byder på."

Bogen lægger op til, at vi bruger mere tid på mad og madlavning i hverdagen og derfor er nogle af opskrifterne en smule tidskrævende og avancerede. Men der er også mulighed for den hurtige hverdagsmad - fx. med denne, nemme opskrift, der kan laves på 20 minutter.

Torsk og rygeost på ristet rugbrød

4 personer

  • 200 g torsk
  • 1 tsk. salt
  • 1 tsk. sukker
  • 4 skiver rugbrød
  • 50 g rygeost 45 %
  • 1/2 dl mælk
  • æblecidereddike
  • salt og peber purløg, til drys

Her er en nem lille mad, der både kan spises til frokost, som for- ret, snack, til natmad - eller når som helst. Bagt torsk røres helt enkelt med rygeost til en mos, der smøres på ristet rugbrød. Det fine er, at rygeosten giver røgsmag til fisken, så du får samme effekt, som når du rører røget fisk med et eller andet surmælksprodukt - bare bedre!

Mosen kan også spises på et stykke ølandshvedebrød eller bruges som dip til sprøde grønt- sager, brød- eller grødchips. Og din ristede rugbrødsmad bliver bestemt ikke ringere, hvis du dumper en lille krydderurtesalat på toppen af den.

Sådan gør du

Læg torsken i et ovnfast fad, drys den med salt og sukker, og bag den ved 130° i 15 min.

Rist rugbrødsskiverne på brødristeren.

Rør den bagte torsk sammen med rygeost og mælk, og smag godt til med eddike, salt og peber.

Smør torskemosen på brødet, og server.

Ny Nordisk Hverdagsmad. Spis efter årstiden udgives af FDB i samarbejde med Meyers Madhus og Forskningscenter OPUS på Københavns Universitet og udkommer i dag.