Sådan laver du skønne, fedtede klejner

Klejner hører julen til, og selvom de snaskede julegodter så absolut hører til i den mere fede ende af julekalorie-skalaen, så bliver det ikke rigtig jul uden klejner i kagedåsen - og helst de hjemmebagte.
Sådan er det også hjemme hos kok Louisa Lorang, der indrømmer at hun elsker de vredne kager:
"Klejner hører bestemt til på 'julens-fedeste-listen'. Jeg elsker dem, men sørger for kun at spise et par stykker. Jeg koger ikke mine klejner i palmin, men i olie. De er stadig top-fedtede, men altså - det er jo jul, og hvis man husker på kun at spise lidt men godt, så går det nok," siger Louisa Lorang til tv2.dk.
Her får du Lorangs bedste opskrift på hjemmelavede, fedtede og skønne klejner:
150 g. blødt smør
150 g. sukker
3 æg
2 tsk. citronsaft
1 tsk. hjortetaksalt
2 spsk. piskefløde
500 g. hvedemel
1 nip fint salt
1 tsk. stødt kardemomme
1 tsk. fintrevet citronskal (øko)
1 liter smagsneutral olie til kogning
(eller helt traditionelt; svinefedt eller palmin)
Pisk smør og sukker luftigt. Tilsæt æggene et af gangen.
Opløs hjortetaksaltet i lidt citronsaft og rør citron og fløde i sammen med smørret.
Bland mel, salt og kardemomme og sigt blandingen i æggemassen. Ælt det hele sammen og sæt dejen koldt i et par timer.
Rul dejen ud i 3-4 mm tykkelse.
Skær klejner ud - de er ruderformede og måler 3 x 4 cm.
Skær et lille snit i midten af hver "ruder" og vrid klejnen ved at stikke den ene ende igennem hullet. Kog klejnerne i varm olie til de er gyldne. Dryp dem af på køkkenrulle.
Servér gerne dine klejner lune.