Mad

Avocado er gudernes frugt

De er grønne og nubrede på overfladen, og mange kalder dem AD-vocadoer. Men man skal kke tage fejl af hverken udseende eller udtale, for inde bag skallen gemmer sig rigtig mange gode sager i det grønne kød.

Sammen med ernæringsekspert Christian Bitz kigger vi nærmere på avocadoen, der ud over at være i sæson netop nu, er et særdeles sundt supplement til alle de søde sager, som det bugner med i denne juletid - for vi skal jo huske at spise grønt.

Så kig med i videoen ovenfor, hvor Christian Bitz gennemgår avocadoens mange fortræffeligheder og få flere fakta om den lille grønne sag fra ernæringseksperten nedenfor, hvor du også finder Bitz' opskrift på Avodado-chokolade-spread.

Avocado - frugt eller grøntsag?

En frugt er defineret ved at være et bær eller en kernefrugt, som er flerårig. Det betyder, at den vender tilbage år efter år. Det kunne for eksempel være æbler, kirsebær eller jordbær. Husk på, at jordbær er frugter, fordi de - ud over at vende tilbage år efter år - har kerner. Nemlig de små knopper som sidder uden på dem.

Grøntsager er derimod dybest set rødder eller blade og ofte etårige. Altså høstes de det samme år, som de sås. Men der findes også grænsetilfælde som rabarber og asparges. Dem kalder man grøntsager, fordi de er blade. Også selvom de er toårige.

En avocado vil jeg kalde en frugt. Den har en kerne, som er omgivet af frugtkød, og den er flerårig. Det ville altså være forkert at kalde den en grøntsag.

Forskellige sorter

De to mest almindelige sorter er Hass og Fuerte. Hass avocado har et nubret, mørkt næsten sort skind, og det lysegrønne kød har en delikat smørblød konsistens. Den grønne Fuerte avocado har et mere glat og tyndere skind, en knap så fed smag og et mere grøngulligt frugtkød

Sundhed

Avocado indeholder 12 af de 13 vitaminer, som findes. Samtidig indeholder frugten folinsyre og mineraler så som magnesium, kobber, jern, calcium, kalium og mange flere.

Selvom avocado betegnes som en frugt, har den et meget højt fedtindhold. En almindelig avocado indeholder 15 gram fedt/100 g, men størstedelen er de gode enkeltumættede fedtsyrer og består af især oliesyre, som er kendt for sin kolesterolnedsættende egenskab. Kalorieindholdet er ca. 183 KCAL/100 g

Sådan tjekker du, om den er moden (UDEN at blive uvenner med din grønthandler)

Tryk forsigtigt med rund hånd i den tykke ende. Giver den lidt efter er den moden. Er den ikke moden, så skal den opbevares ved stuetemperatur (evt. lidt lavere - fx 12-15 grader). Hvis den opbevares på køligere kan der dannes mørke pletter i kødet.

Du kan modne avocado hurtigere ved at lægge den i en papirpose med et æble eller banan, der udskiller ethylen, som for andre frugter/grøntsager hurtigere.

Sådan bruger du den

Fantastisk i salater, etc. Men også genial i det søde køkken, fx i is og til Avodado-Chokolade-spread:

  • - 1 moden avocado
  • - 2 spsk. mandler
  • - 100 g mørk chokolade
  • - 1 spsk. akaciehonning
  • - ½ lime, saft

Blend alle ingredienser, smag til og opbevar på køl