Mad

5 varme drikke til en kold dag

Har du svært ved at holde varmen? Få inspiration til varme drikke og supper, som luner i den kolde tid.

Når frosten bider, og kulden er svær at holde fra døren, er det dejligt at drikke noget varmt. Hvis du ikke kan lide kaffe, har lyst til afveksling, eller mangler inspiration til vintervenlig aftensmad, er der hjælp at hente.

Kok Louisa Lorang og the-ekspert Christian Hincheldeys giver bud på varme drikke og gode supper, som kan få dig til at glemme kulden i et øjeblik.

Lakridsrods the

 • 1 dl muscovadosukker eller brun farin
 • 3-4 stjerneanis
 • 1 økologisk citron - skåret i skiver
 • 4 lakridsrødder - brækket i mindre stykker
 • 1 liter vand

Alle ingredienser puttes i en gryde. Lad det koge i 5 minutter og si theen fra.

Chai the

 • Sort asamthe
 • Kanel
 • Ingefær
 • Sort og rød peber
 • Nellikkestykker
 • Sukker
 • Mælk - gerne sødmælk.

Sort asamthe er grundfundamentet i chai the og fås i næsten alle the-forretninger.

Bland halvt vand og halvt mælk - for eksempel en halv liter af hver. Tilsæt cirka 25 gram sort asamthe og krydderier. Mens det varmer op i kasserollen, sødmer du det lidt med rørsukker i bunden. Når theen har simret omkring et minut, sir du theblade og krydderier fra, og så er theen klar.

Se hvordan du laver chai the fra bunden i de to videoer her på siden.

Eggnog

 • 2 hele pasteuriserede æg
 • ½ dl sukker
 • ½ stang vanilje, kornene
 • ½ dl cognac
 • ½ dl mørk rom
 • 1 dl sødmælk
 • Lidt revet muskatnød

Pisk æggene. Bland sukker og vaniljekorn og tilsæt sukkeret lidt ad gangen. Pisk til æggene er skummende. Kom cognac, rom og mælk i og smag til med lidt revet muskatnød. Sæt drinken på køl i 1 time (sørg for, at den er dækket til, så alkoholen ikke fordamper!). Rør rundt, og servér drinken i 4 glas. Afslut evt. med lidt revet muskatnød på toppen.

Tom yam suppe

 • (2 personer)
 • 1 løg i både
 • 4 limeblade
 • 20 g galangarod i skiver
 • ½ bundt koriander, stilkene
 • 1 citrongræs, grofthakket
 • 1 spsk. sukker
 • ¼ dl limesaft
 • 3 spsk. fiskesauce
 • 1 spsk. rød karry
 • 1 l vand el. hønsebouillon

Desuden:

 • 200 g store rå rejer
 • (fra bæredygtigt opdræt)
 • 6 cm kinaradise
 • 1 tomat i både
 • ½ bundt forårsløg, snittet
 • ½ bundt koriander, bladene

Tilbehør:

Kogte grove ris

Kom løg, limeblade, galangarod, korianderstilke, citrongræs, sukker, limesaft, fiskesauce, rød karry og vand eller hønsebouillon i en gryde og lad det simre i 15 minutter under låg. Si suppen over i en ren gryde. Bring det i kog igen og kom rejerne i. Lad dem koge med i 2-3 minutter. Skræl kinaradisen og skær den i julienne (eller riv den groft). Anret tomatbåde, forårsløg, kinaradise og koriander i to store, gerne varme, skåle og hæld suppen over. Servér straks med kogte ris til.

Køb galangarod hos din asiatiske købmand. Bruger du ikke det hele, kan resten fryses. Roden skal ikke skrælles, bare skrubbes inden brug. Kan du ikke skaffe det, så undlad det i opskriften og tilføj lidt ekstra limesaft.

Vintersuppe med rugbrødscroutoner

 • 450 g kartofler
 • 200 g pastinakker
 • 1 gulerod
 • 2 porrer
 • Lidt olivenolie
 • Timianstilke
 • Evt. persillestilke
 • 2 laurbærblade
 • 1½ l grøntsagsbouillon, gerne Herbamare

Desuden:

 • 4 tykke skiver rugbrød
 • Lidt olivenolie
 • Flagesalt
 • 1 håndfuld plukket timian

Skræl kartofler, pastinakker og gulerod og skær det hele i grove stykker. Fjern den groveste top fra porrerne og det allernederste stykke med rødderne. Flæk porrerne, og skyl dem grundigt. Skær dem i grove stykker. Sautér alle grøntsagerne i olivenolie i en varm stor gryde. Det må meget gerne stege i 6-8 minutter, dog uden at tage farve. Bind lidt kødsnor om timianstilke, persillestilke og laurbærblade, og kom dem i gryden. Hæld bouillonen på, og lad suppen simre under låg i 40 minutter, eller til grøntsagerne er helt møre.

Skær imens rugbrødet i grove terninger; vend dem med en smule olie, og drys dem med salt. Læg dem ud på en bageplade med bagepapir, og rist dem i en 180° varm ovn i 10-15 minutter, eller til de er sprøde. Lad dem køle en smule af, og vend dem med timian lige inden servering.

Fisk krydderurtestilke og laurbærblade op af suppen. Blend suppen med en stavblender, og smag til med salt. Justér evt. med lidt kogende bouillon, men suppen skal være tyk.

Servér straks suppen med rugbrødscroutoner.