Mad

Test: Den billigste gløgg er bedst

"Har aldrig været særlig vild med gløgg - jeg synes det smager lidt lige som Sverige lugter"

Sådan lyder det fra Anders "Anden" Matthesen i en sangtekst fra den satiriske voksen-julekalender "Jul på Vesterbro" fra 2003.

Så galt behøver det dog ikke at gå, for den klassiske juledrik behøver nødvendigvis ikke skabe associationer til et svensk høloft i Skåne.

I løbet af december tester GO' TEST otte af danskernes julefavoritter lige fra marcipan til rødkål.

I dag er turen kommet til gløgg, og på torsdag kan du finde ud af, hvilken karrysild, der er bedst til julefrokostbordet.

TV2.dk har testet fire gløggekstrakter for at finde frem til det bedste køb ud fra duft, smag og pris, og lad os sige med det samme, at kvaliteten nødvendigvis ikke behøver hænge sammen med prisen, ifølge testens to erfarne smagseksperter.

Da de to eksperter, Michael René og Tanya Junge Meibom fra Professionshøjskolen Metropol, smager på én af testens to dyre gløggekstrakter, kommer de begge ufrivilligt til at vrænge ansigtet, som var der lige blevet bidt i en citron.

"Puha, den er godt nok sur, den får min mundhule til at tørre helt ud og sno sig sammen," siger Tanya Junge Meibom. Michael René nikker samstemmende, efter at de begge har smagt på gløggen fra Løgismose.

Sådan har vi gjort

Smagseksperterne har blindsmagt på fire indkøbte gløggestrakter, der er lige er til at drikke, efter at man har blandet det med den anbefalede mængde rødvin og varmet det op til lige under kogepunktet.

De fire varianter spænder fra discount til luksus og der er givet karakterer fra 1 til 6 stjerner, hvor 6 stjerner er karakteren for det ultimative produkt.

Vi har brugt den sammerødvin, Beaujolais "Georges Duboeuf", og der er ikke tilsat diverse gløggmix, da vi gerne ville teste den rene gløggsmag.

Overraskende vækker det billigste alternativ fra Blomberg's begejstring hos de to smagstestere, der blandt andet er uddannede i sensorik, hvor man lærer om smage og dufte og at sætte ord på oplevelsen.

De to smagseksperter er dog enige om, at ingen af de fire produkter er helt oppe at ringe, men smagen er hæderlig for tre af de fire gløggekstrakter.

Se herunder, hvilken gløggestrakt der ender som testvinder.

Irmas gløggekstrakt Indhold: 250 ml Pris: 29,50 kr. (købt hos Irma)Literpris: 118 kr.

En mere koncentreret ekstrakt i forhold de tre øvrige, da man skal bruge to flasker vin til at blande op med ekstrakten, som er økologisk og lavet af Morten Heiberg. Det giver i alt 1,75 liter gløgg.

Det mener eksperterne:

Den har en syrlig frugtduft med toner af bær, melon og citrus. Når man smager på den, er den sådan set dejligt krydret. Dog kan man smage, at ekstrakten klart har overtaget i forhold til den kraftige rødvin, som man ikke smager så tydeligt. Det er en af de mere krydrede gløgg-drikke og den får et stort tre-tal.

Løgismose gløggestrakt Indhold: 400 ml Pris: 60 kr. (købt hos Nemlig.com)Literpris: 150 kr.

Den næstdyreste gløgg i testen. Den skal blandes med en liter rødvin, og Løgismose anbefaler at man bruger en Beaujolais "Georges Duboeuf". Giver i alt 1,4 liter gløgg.

Det mener eksperterne:

Den dufter meget af vanilje, men når man smager på den, får man en meget syrlig og sur smag i munden, som nærmest er lidt ubehagelig, fordi det får mundhulen til at tørre helt ud og sno sig sammen. Den er bitter, lidt sprittet og smager ikke specielt julekrydret som en klassisk gløgg.

Blomberg's Luksusgløgg Indhold: 500 ml Pris: 17,95 kr. (købt i Netto)Literpris: 36 kr.

Det her er testens absolutte billigste gløggestrakt i testen, så derfor også overraskende, at den bliver testvinder. Den skal blandes med en flaske rødvin (75 cl) og giver i alt 1.25 liter gløgg.

Det mener eksperterne:

Den første duft og smag, man møder, er ret sød og domineret af sukkersøde rosiner og kanel. I starten minder det om en saftevand for voksne, men der kommer en god bitter rødvinssmag, som markerer sig. Den her drik kan man drikke flere glas af, og hvis man er mere til den kraftigere smag, så kan man sagtens give den lidt mere liv ved at blande mere rødvin i.

Meyers Gløgg Indhold: 250 ml Pris: 59 kr. (købt hos Mad&Vin i Magasin)Literpris: 236 kr.

Selv om gløggen fra Meyers Deli er testens dyreste, så opnår tv-kokkens produkt kun en hæderlig midterplacering i denne test. Det anbefales, at den blandes op med en Côtes du Rhône (75 cl). Giver i alt 1 liter gløgg.

Det mener eksperterne Den dufter sødligt af vanilje og appelsin, og når man smager på den, får man en smule smag af lakrids. Drikken er dog for sød, mens der en fin balance mellem det syrlige og det bitre. Et plus er at smagen af rødvin går fint igennem, men det trækker ned, at den er for sød. Man skal have en sød tand for at kunne drikke mere end et glas.