Test: Billig marcipan er bedst til prisen

Ingen jul uden marcipan. Spørgsmålet er bare, om det kan betale sig, at smide sparepengene efter den dyre mærkevare eller om en discountrulle kan gøre sig lige så godt på konfektfadet.Vi har testet og kvaliteten af den billige marcipan overrasker.

TV2.dk har derfor testet seks forskellige slags marcipan for at finde frem til det bedste køb ud fra duft, smag, konsistens og pris.

De tre smagseksperter, Preben Vestergaard Hansen, Michael René og Tanya Junge Meibom fra Professionshøjskolen Metropol, har blindsmagt produkterne, og de er enige om, at marcipanpriser - og kvaliteter generelt svinger meget:

Sådan har vi gjort

Smagseksperterne har blindsmagt seks forskellige slags marcipan, der alle kan fås landet over.

Marcipanerne spænder fra discountudgaven til den dyrere luksusmarcipan og blev til testen spist rene og rå.

"En marcipan skal kunne leve op til meget. Man skal både kunne spise den direkte fra pakken, en aften foran TV'et, men også i som konfekt med chokolade, nougat eller spiritus", siger Preben Vestergaard Hansen.

Summerbird råmarcipan 73-75 % mandler

Indhold: 200 gr.

Pris: 57 kr.

Kilopris: 285 kr.

Det mener eksperterne:

Første test er Summerbirds marcipan, der umiddelbart falder godt i eksperternes smag. Den får roser for sin rene marcipansmag, der smager godt af mandel, er saftig og ikke knaser af sukker.

"Den er blød, nem at forme og har smagsmæssigt en vældig god balance", lyder dommen fra Michael René, der dog er enig med det øvrige panel i, at duften lader noget at ønske, fordi marcipanen ikke dufter af noget.

Summerbirds marcipan er testens dyreste, men ikke den bedste, når prisen tages i betragtning.

Anthon Berg ren rå marcipan 62% mandler

 • Indhold: 400 gr.
 • Pris: 39,95 kr.(Fås i alle større supermarkeder)
 • Kilopris: 99,88 kr.
 • Det mener eksperterne:
 • Eksperterne bliver endnu mere begejstrede, da Anthon Bergs klassiker, den rene rå marcipan, kommer på bordet.

"Dén er der bid i! Masser af mandelknas, en kraftig smag af mandel, virkelig god smag", konkluderer Michael Réne. Også konsistens og duft får gode karakterer og Anthon Berg ender med at blive testens vinder - men ikke uden kamp. Se hvilken marcipan, der kunne tage kampen op længere nede i artiklen.

Orkidé marcipan, 60% mandler

Indhold: 500 gr.

Pris: 38 kr.(Fås i Aldi, Netto & Rema 1000)

Kilopris: 76 kr.

Det mener eksperterne:"Her har vi vist fat i et gennemsnitsprodukt, der ikke skiller sig ud", lyder det fra Preben Vestergaard Hansen, efter han har sat tænderne i marcipanen fra PePe. Den har en flad smag og skiller sig ikke ud, men bliver betegnet som en god standardvare. Den er blød i konsistensen og god at arbejde med, og i forhold til prisen, er den et ok budgetkøb, vurderer eksperterne.

Budgetmarcipan 60% mandler

 • Indhold: 500 gr.
 • Pris: 37,95 (Fås i Føtex og Bilka)
 • Kilopris: 75,9 kr.
 • Det mener eksperterne:
 • "Mmmmm, den her er sødere, der er i hvert fald mere sukker i, den vil være super sammen med bitter mørk chokolade", konkluderer en tilfreds Preben Vestergaard Hansen, der er meget begejstret for den billige marcipan.
 • Begejstringen deles dog ikke af de to andre testere, der roser for et godt bid, god mandelsmag og følelsen af en ren vare, men synes sukkeret er alt for fremtrædende. Eksperterne kalder den for en såkaldt all round marcipan, der både går til store og små.

Original Odense Marcipan 60% mandler Indhold: 700 gr. Pris: 60 kr.(Fås i alle større supermarkeder) Kilopris: 85,71 kr. Det mener eksperterne:

"Uiiii, den er godt nok sød, det er lige så det hviner i tænderne", kommer det promte fra Tanya Junge Meibom, der er klar til at dumpe Odenses marcipan. "Ja, den indeholder ikke meget mandel, er meget mere tør og grovkornet og der er tydeligt sukkerknas, men ikke så meget marcipan-smag" supplerer Michael René og Preben Vestergaard Hansen.

Rå Marcipan Kokkens Køkken 60% mandler

Indhold: 500 gr.

Pris: 39,95 kr.(Fås i Netto og Føtex)

Kilopris: 79,90 kr.

Det mener eksperterne:

"Den smager jo helt kunstigt", lyder det fra Tanya Junge Meibom. Michael René følger op med at konkludere, at der er en kunstig bismag af mandelessens, men derudover ikke meget mandel, eller meget smag. Konsistensmæssigt er den meget blød, og da den heller ikke dufter, ender marcipanen som testens bundskraber.

"Vi kan da godt sige, at den manglende smag gør den børnevenlig, men, dybest set, er den ikke rigtig pengene værd", siger eksperterne.

Eksperterne anbefaler, at du vælger en bitter chokolade, hvis din marcipan er meget sød, mens en tør, kraftigtsmagende marcipan nemmere kan håndtere en overtrækschokolade, der er mere sød.

Fakta om marcipan

Som udgangspunkt anbefales marcipan med højt indhold af mandler. Betegnelsen 'ren rå marcipan' må kun bruges, hvis der er minimum 60 procent mandler i produktet.

Eksperterne anbefaler, at man til konfekt bruger en fin marcipan, uden mandelknas. En grov marcipan kan derimod være god at bruge til bagning og andre desserter, eller til at spise rent.