Mad

Det skal du stege julemaden i

Skal du stege din julemad i smør, margarine eller olie? Og skal det være olivenolie, solsikkeolie eller rapsolie?

Ernæringsekspert og lektor på Professionshøjskolen Metropol, Michael René, er ikke i tvivl: Du skal stege din mad i olie. Det er langt det sundeste:

- Du skal helt klart vælge en olie, når du steger. Olie indeholder nemlig rigtig mange sunde flerumættede fedtsyrer, n-3 og n-6. Og det gør smør og margarine ikke. Fedtsyrerne har flere gavnlige funktioner for din krop - de mindsker bl.a. risikoen for hjertekarsygdomme og sænker kolesteroltallet, siger Michael René til tv2.dk.

Du må ikke stege i solsikkeolie

Nu ved du, at du helst skal stege i olie. Men hvilken olie skal du vælge - rapsolie, olivenolie eller solsikkeolie?

Kend dine olier

Fakta om rapsolie:

Rapsolie er en vegetabilsk olie, der udvindes af rapsfrø fra rapsplanten. Olien har en relativt neutral, nøddeagtig smag og en høj andel af de sundere enkeltumættede fedtsyrer. I dag er det muligt at udvinde olien ved koldpresning, der er en en mere skånsom metode end varmpresning.

Fakta om olivenolie:

Olivenolie er en vegetabilsk olie, der udvindes af oliven. Olien har en rigtig god smag med oliventoner med svage bitre og krydrede lækre nuancer. Olivenolie udvindes også både kold- og varmpresset. Ekstra jomfru olivenolie og jomfru olivenolie er begge koldpresset og indeholder flest af de sunde enkelt umættede og sunde flerumættede fedtsyrer.

Fakta om solsikkeolie:

Solsikkeolie er en vegetabilsk olie, der udvindes af solsikkefrø fra solsikkeblomsterne. Olien er koldpresset og indeholder flest af de flerumættede fedtsyrer, der medfører, at den meget let udvikler uønskede harske smagsindtryk ved kraftig opvarmning. For at nyde den lækre solsikkesmag og de sunde umættede fedtsyrer bør den anvendes i madlavning med omtanke.

Opbevaring:

Oprethold en god holdbarhed af dine olier og opbevar dem ved kølig stuetemperatur, mørkt og forsegl emballagen tæt, så der ikke kommer ilt til. Ilt og UV-stråler fra sollys oxiderer olien og medfører en kvalitetsmæssig kortere holdbarhed.

Kilde: Michael René

Ifølge ernæringseksperten bør du tænke dig godt om, inden du hælder de gyldne dråber på din stegepande - det er nemlig langt fra alle olier, der er lige velegnede til opvarmning:

- Du bør undgå at stege din mad i solsikkeolie, der under opvarmning kan få en harsk smag og lugt, siger Michael René til tv2.dk.

- I stedet skal du stege i rapsolie. Den giver en dejlig nøddeagtig smag og klæder juleretterne rigtig godt. Hvis du er løbet tør for rapsolie, kan du sagtens bruge olivenolie, der ikke overraskende giver retterne en olivenagtig smag.