Mad

Test: Parfume og sure bær skæmmer din kirsebærsauce

Prikken over det berømte "i" juleaften er, for mange, risalamanden og den tilhørende kirsebærsauce. Hvis du vil springe nemt over en del af julemiddagen, kan du vælge at købe din kirsebærsauce. Vi guider dig til den bedste.

tv2.dk har testet 5 forskellige slags kirsebærsauce, fra den billigste discountmodel til det dyre luksusvariant for at finde den, der vil være kronen på værket på din risalamande til din juleaften på mandag. Her er konklusionen, at dyrt er godt. Luksusudgaven fra Selleberg slår alle de andre af banen, hvor konkurrenterne både udsætter testpanelt for parfumeduft og sure bær.

Smagspanelet udgøres af Preben Vestergaard Hansen, Michael René og Tanya Junge Meibom fra Professionshøjskolen Metropol, der har blindsmagt produkterne, og de er ikke tvivl om testvinderen, som er luksusvarianten fra Selleberg.

Få saucen til at smage hjemmelavet

Få saucen til at smage hjemmelavet: Kok Claus Holm foreslår, at du river skallen af 1 citron henover den lune sauce og tilsætter 1 spsk. groft lakridspulver. Lad det koge op i 2- 3 minutter og skulle den købte sauce smage så godt som hjemmelavet.

- Den har de egenskaber, der skal til for en god kirsebærsauce, når den er købt, siger Michael René. Panelet er enige om, at de testede saucer har store farveforskelle, ligesom bærrene veksler mellem store og saftige til små og bitre.

- Kirsebær er jo næsten sorte, farver meget stærkt og syrlige i smagen. Det skal naturligvis afspejle sig i en kirsebærsauce. En helt lyserød kirsebærsauce har ikke set mange ægte kirsebær, lyder det fra Preben Vestergaard Hansen. Kirsebærsaucerne bedømmes både udfra farve, smag, duft og konsistens.

Danish Garden kirsebærsauce

  • Indhold: 500 gr.
  • Pris: 8,95 (Fås i Føtex og Netto)
  • Kilopris:17,9 kr.

Det mener eksperterne:

  • Udseende og duft:En sødlig duft, neutralt udseende, tynd at se på, bærrene virker noget udkogte.
  • Smag:Den har ikke meget smag, men børnevenlig. Smagen minder meget om saftevand.
  • Konklusion:-Det er vist det, vi kan kalde en mormor-klassiker. Den generer ikke nogen, hverken børn eller gamle, siger Michael René.
  • - Men den samlede bedømmelse er, at den ikke rigtig klæder risengrød, supplerer Preben Vestergard Hansen.
  • Den allround venlige smag og lave pris gør dog, at discount kirsebæarsaucen bliver vurderet bedst til prisen

Selleberg kirsebærsauce

  • Indhold: 300 gr.
  • Pris: 54,50 kr. (Købt i Mad&Vin. Fås i specialbutikker)
  • Kilopris:181, 6 kr.

Det mener eksperterne:

  • Den har det, der skal til, når en købt kirsebærsauce går op i en højere enhed og der er hele, pæne kirsebær i.
  • Udseende og duft: Den dufter meget af vanille og har en syrlige kirsebæraroma. Farven er flot, mørk og kirsebærrød.
  • Smag:De fine hele bær har et godt bid og der er en god balance mellem sukker og syre.
  • Konklusion:Tanya Junge Meibom mener godt, man selv kan lave den bedre selv. De to øvrige testere er svært tilfredse og mener ikke, deres egne evner kan overgøre Selleberg

Løgismose kirsebærsauce med vanille og kanel

  • Indhold: 400 gr.
  • Pris: 20 kr.
  • Kilopris: 50 kr.

Det mener eksperterne:

  • - Her er der blevet skruet voldsomt op for parfumen. Den dufter ekstremt parfumeret, men den det fremgår slet ikke af smagen,lyder det fra Preben Vestergaard Hansen.
  • Udseende og duft: Den er voldsomt smattet. Bærrene er helt udkogte og den har en parfumeret, nærmest vingummiagtig duft. Og farven er alt for lys til at signalere kirsebær.
  • Smag:Den parfumerede duft afspejler sig slet ikke i smagen. Den er nærmest sur og vanillen og kanelen må man kigge langt efter.
  • Konklusion:Smag er der ikke meget af. Den lyse farve og det smattede udseende trækker ned.

Irmas Amerena-syltede kirsebær

  • Indhold: 420 gram, heraf 240 gram kirsebær
  • Pris: 39 kr.
  • Kilopris: 92,8 kr.

Det siger eksperterne:

  • -Hold da op, den er hverken for børn eller bedstemødre, lyder det spontant fra Preben Vestergaard Madsen, der er den mest begejstrede for Irmas kirsebær
  • Udseende og duft:Bærrene er fine, meget saftige og med et godt bid i. Saucen er meget, meget tynd og med stærk spiritusduft.
  • Smag:Den er meget chokoladeagtig og der er tydeligvis spiritus i. Eksperterne mener dog, at den er alt for sød, især i kombination med risalamande, der også er sød og fed.
  • Konklusion:Irma anbefaler de syltede Amerena-bær til risalamande, men det gør testpanelt ikke. Det er den alt for sød til. Til gengæld mener eksperterne, at kirsebærsaucen vil være god til is og den får pluspoint for at være nyskabende og skille sig ud.

Den Gamle Fabrik

  • Indhold: 675 gr.
  • Pris: 21,95 kr. (Fås i alle supermarkeder)
  • Kilopris: 32,5 kr.

Det mener eksperterne:

-Her nærmer vi os noget tungen ud ad vinduet, lyder det benhårdt fra Tanya Junge Meibom. Den smager sødt, men ikke af skyggen af kirsebær.Udseende og duft: Den har en meget stærk vanille-agtig duft, men smagen følger slet ikke med. Saucen har en ok tykkelse, men den er også for rød til at være troværdig som kirsebærsauce. Bærrene er så små, at eksperterne diskuterer om de simpelthen er umodne Smag: Eksperterne mener ikke rigtig den har nogen smag, udover af sukker, men ikke af kirsebær. Til gengæld er den så sød, at den nærmer sig et lille sukkerchok . Konklusion: Den smager bare af sukker og bærrene er små og umodne. Her er man bedre tjent med selv, at forsøge sig i køkkenet, vurderer eksperterne.

Har du fået mod på at lave din egen kirsebærsauce, finder du en opskrift i boksen til højre. Her kan du også finde tip til, hvordan du spicer til købte kirsebærsauce op, så den smager som hjemmelavet.

Sådan har vi gjort

Sådan har vi testet:

Kirsebærsaucerne er hældt direkte fra emballagen over i en gryde, hvor de er blevet varmet op inden servering.

Der er ikke tilsat noget ekstra ingredienser såsom væske, fedt eller sukker.

Smagseksperterne har blindtestet produkterne, som kan købes i hele landet.

. .