Mad

Bonusinfo fra Bitz: Sådan håndterer du din sult

Vi har været på kur i en uges tid. Og du har nok både været umådelig sulten, træt og frustreret. Men ud over at din vægt helt sikkert er på rette vej, har der måske også været andre positive oplevelser? Husk at fokusere på disse og minde dig selv om dine mål. Du skal nok nå dem, hvis du hænger i.

Èn af de sværeste ting ved starte på en kur er den udprægede sultfornemmelse. Og den kan være særlig slem efter julens udskejelser, hvor kroppen har vænnet sig til alt for store mængder mad.

Men sult er slet ikke så "farligt", som mange tror - de fleste af os har nemlig rigeligt med depoter til at klare en periode uden så meget mad.

Sult er en helt naturlig reaktion, som man kan arbejde med lige som glæde, vrede og sorg. Vær ikke bange for at føle sult. Heller ikke selv om du ikke lige er i nærheden af mad - eller at madplanen "dikterer" mere mad.

Brug sulten konstruktivt

Brug i stedet sulten konstruktivt og mærk, hvordan du kan blive mindre sulten af at komme over på den anden side - uden at gå amok i en slikbutik. Lær, hvornår du er rigtig sulten, og hvornår det mest bare er lækkersult. Det er erfaringer, du kan bruge, til at holde den slanke linje resten af livet.

Du skal selvfølgelig ikke gå og sulte dig eller føle sult i en længere periode, så må du skrue lidt op for mængderne i madplanen eller eventuelt indlægge flere mindre (og sunde) mellemmåltider, men du skal altså heller ikke spise 8-10 måltider på en dag.

Lyt til din sult og forstå den. Spis, når du er sulten og hold op igen, når du ikke længere er sulten (hvilket er et godt stykke tid før, du er propmæt). Husk at en naturlig sult er en forudsætning for, at dine sanser er skærpet til at nyde et måltid.

Eksempler på supplerende snacks:

· 1 æble eller pære (evt. skåret i skiver og drysset med kanel)

· 1 stykke fuldkornsknækbrød med mager ost (eller hytteost)

· 10 mandler

· Udblødte og kogte kikærter drysset med lidt salt og citronsaft

· 1 gulerod i stave og dyppet i lidt skyr

Du må gerne ændre i kosten

Jeg modtager mange spørgsmål angående opskrifterne - fx om råvarer, som man ikke kan lide eller ikke kan finde i supermarkedet. Der er også mange, der ikke har tid til at lave alle de forskellige typer snacks, morgenmad eller frokost (fx fordi man spiser i en kantine).

Jeg vil gerne slå fast, at stort set alle ingredienser kan erstattes med andre - fx havregryn i stedet for ruggryn. Eller hørfrø i stedet for chiafrø. Eller yoghurt naturel i stedet for skyr. Lakridspulver kan udelades. Og råvarer, I eller børnene ikke kan lide, kan erstattes med noget, man bedre kan lide.

Jeg ved godt, at det er vigtigt at føle, at man overholder kuren, men det vigtigste er, at Go' kuren tilpasses jeres liv og hverdag. Så længe I spiser efter tallerkenmodellen, og indtil I ikke er sultne mere, så skal det nok gå.

I kantinen skal du altså bare sammensætte din mad ud fra disse principper. Og til morgenmad kan du vælge 1-3 forskellige typer i madplanerne. Intet er forbudt. Intet er forkert. Go' kur er skabt til at inspirere til en holdbar livsstilsændring.

Du skal gøre Go' kuren til din egen En livsstilsænding forpligter også lidt - du kan nemlig ikke bare spise på automatpilot af en kost, der er generel og skal passe til alle. For den type kost findes ikke - det kommer aldrig til at holde i længden.

Du skal derimod tage ansvar for dine valg i hverdagen og på den måde gøre Go' kuren til din egen. Det, mener jeg, er den mest holdbare måde at tabe sig på.