Mad

Hemmeligheden, der får dit barn til at spise op

Skulle det være en lille superstærk trætop? Eller måske en røntgensyns-gulerod?Det er nu bevist, at børn spiser flere grøntsager, hvis bare du er kreativ med navnet.

  • Der er ikke noget, der kan forpurre en slankekur som en kræsen familie, der ikke vil være med - især når der pludselig er masser af grøntsager på menuen.
  • Men der er håb for både din slankekur og de grøntsagssky rollinger:
  • En spritny undersøgelse fra Cornell Universitetet i Ithaca i USA, viser, at børn sagtens kan spise grøntsager hvis bare du er opfindsom og kreativ.

Netavisen The Huffington Post har offentliggjort undersøgelsen, der viser, at hvis grøntsagerne har spændende navne som 'Superstærke små trætoppe' får broccolien til at glide væsentligt nemmere ned.

Det viser undersøgelsen

I det første forsøg blev gulerødder præsenteret som 'Røntgengulerødder' for 147 skolebørn mellem 8-11 år og med det navn blev 66% af maden på tallerkenen spist op. Hvilket er mere end det dobbelt i forhold til, da de hed 'Dagens ret'.

I anden del af undersøgelsen analyserede forskerne madsalget i to skoler i New York, hvor man i første måned ikke havde kreative madnavne og i næste måned navngav grøntsagerne 'Små velsmagende trætoppe' og 'Røntgen-gulerødder'

Resultaterne chokerede forskerne, for det viste sig tydeligt, at når grøntsagerne fik morsomme og børnevenlige navne, så steg salget med 99 %. På kontrolskolen, hvor grøntsagerne hed deres egne navne eller 'Dagens ret', gik salget ned med 16% i samme periode. Forskerne konkluderer derfor, at mange af børns spise-og kræsenhedsproblemer kan afhjælpes, hvis forældrene udviser kreativitet og humor, når det kommer til grøntsager.

Forældrene har ansvaret

Netop forældrenes ansvar er essentielt i følge familevejleder, Lola Jensen: - En stor del af børns kræsenhed skyldes forældrenes måde at agere på. Mindre børn er slet ikke i stand til at forholde sig til egen mad, så kurrering af kræsne børn handler i høj grad om at forældrene tager ansvar, siger hun til tv2.dk

5 råd mod kræsenhed:

1.Man må ikke snakke om mad og appetit med børnene - der har hele tiden været en kamp omkring maden, og det skal væk!

2. Man skal indføre køkkentider - hvornår køkkenet åbner, og hvornår det lukker. Og så må man ikke gå ind i køkkenet før og efter den tid.

3. Man skal sidde ved bordet under måltidet, som skal vare cirka 20 minutter. Der sidder man sammen og snakker om, hvordan dagen er gået. Alle emner er tilladte - kun emnerne mad og appetit er ikke tilladt at tale om. Og så skal alle elektriske apparater være slukket. Hverken mobil, radio, tv eller lignende må være tændt.

4. Slik og usunde ting er noget, man får om fredagen og søndag eftermiddag - så glæder man sig, og man ved, det kommer. Og som forælder kan man ikke bruge det som en trussel ved at sige, at barnet skal spise op.

5. Lad børnene selv øse op - og sæt en lille skål ved siden af tallerkenen med retten til at børnene må lægge de ting deri, som de ikke kan lide. For er der noget i en ret, børnene ikke kan lide, så støjer den mad på tallerkenen. Derfor skal man kunne lægge det i en lille skål ved siden af, så man kun har det på tallerkenen, som man kan lide.

Prinsessefisk

De sjove navne kan designes så de passer til barnets interesser. Laks kan eksempelvis kaldes for 'Prinsessefisk' pga. farvel og en smoothie kaldes for 'Supermands Styrkedrik. Lad kun fantasien sætte grænser og glæd dig over at hele familien kan spise det samme - også selvom en eller flere er på GO' kur i januar.

Husk du kan stadig nå at være med på GO´kur 2013. Tilmeld dig via boksen til højre.