Mad

Japansk hverdagsmad - så nemt er det

Japansk madlavning behøver ikke betyde sushiknive til mange tusind kroner og eksotiske fisk. Det kan også bare være f.eks. kål med salt.

Det fortæller den danske kok Tommi Kondo Sasaki fra Restaurant Pony i København (der dog ikke serverer japansk mad). Han er en stor kender af og fortaler for almindelig japansk hverdagsmad.

Kondo Sasaki tilbereder retterne Kabocha, som slet og ret betyder 'græskar' på japansk, Kimchi, som egentlig er en koransk ret, men som er en meget populær hverdagsret i Japan og Okonomiyaki, som japanerne selv kalder for japansk pizza, fordi man kan komme de fleste slags ingredienser i.

Selvom mange af ingredienserne i de tre retter lyder eksotiske, så er de fleste til at finde i et velassorteret dansk supermarked eller på et asiatisk marked.

Retterne skal alle ses som bud på tilbehør til andre retter, da man i Japan sjældent får mindre end seks-syv serveringer ad gangen.

Kabocha

Retten er et tilberedt hokkaido-græskar. Græskaret bliver kogt i en boullion med base i en dashi (japansk fiskepulver, red.), mirin (en slags risvin, red.) og soya.

Kernerne i græskaret skæres bort, men skallen bliver på, og det skal så stå og simre i dashien under låg, indtil retten er mør.

Kimchi

Grøntsager - her kinakål - saltes og vendes i kimchi-base, der er en slags koreansk pesto, som især består af chili og hvidløg.

Kimchi er Koreas nationalret og er uhyre sund. Health Magazine har således kaldt Kimchi for én af verden fem sundeste retter, og den er altså også enormt populær som hverdagsmad i Japan.

Okonomiyaki

Pandekage møder omelet i denne kålrige ret, der laves på panden. Ingredienserne samles i en plade, og så steges retten ellers.

Det er "det japanske modsvar til en pælsevognsret", fortæller Kondo Sasaki, der også siger, at retten er fremragende, hvis man har tømmermænd.