Det dækker E-numrene over

Udover at f√¶rdigretter kan indeholde overraskelser som eksempelvis hestek√łd, byder mange forarbejdede madvarer ogs√• p√• en del E-numre. Men hvad er E-numre egentlig, hvad er deres form√•l og er de er farlige? Det giver ern√¶ringsekspert Christian Bitz dig svarene p√• her.

- Overordnet set kan man sige, at jo flere E-numre i en f√łdevare, desto mere giver den sig ud for noget den ikke er, siger Christian Bitz.

E-numre dækker nemlig over stoffer, der bliver tilsat vores mad for at give smag, farve, konsistens og holdbarhed. At et tilsætningsstof får tildelt et E-nummer vil sige, at det er blevet godkendt i EU.

De mange E-numrene kan groft inddeles i f√łlgende kategorier

  • :- E100-199: Farvestoffer.
  • - E200-299: Konserveringsstoffer (h√¶mmer bakteriev√¶kst)
  • - E300-399: Antioxidanter (forhindrer harskning af fedt).
  • - E400-499: Konsistensmidler.
  • - E500- : Forskellige funktioner, fx h√¶vemidler, overfladebehandling (E901-927), smagsforst√¶rkere (E620-900) og s√łdestoffer (E-960-967).

Bitz siger ja tak til:

Mad der er mindre forarbejdet, og hvor du kan genkende dets oprindelse. Fx er det sv√¶rt at se, at cornflakes er lavet af majs, eller at ciabattaboller har noget med hvede (i dets oprindelige form) at g√łre. Derimod er fuldkornsprodukter og gr√łntsager langt t√¶ttere p√• naturen og derfor langt bedre for dig.

Friske råvarer. Lange holdbarhedstider på supermarkedets hylder er ikke et sundhedstegn.

√ėkologiske r√•varer, der indeholder langt mindre madsminke og kemi end konventionelle.

Aromastoffer deklareres ikke som E-numre.

Nogle af de værste E-numre:

Azo-farvestoffer der mist√¶nkes for at g√łre b√łrn hyperaktive og skal fra den 20/7 m√¶rkes med advarslen: "Kan have en negativ indvirkning p√• b√łrns aktivitet og koncentrationsevne"

  • - Tartrazin (E 102)
  • - Quinolin gult (E 104)
  • - Sunset Yellow (E 110)
  • - Carmoisin (E 122)
  • - Ponceau 4R (E 124)
  • - Allura red (E 129)

Bitz siger nej tak til

Light-produkter. De er fyldt kemi for at kompensere for den manglende smag og tilfredsstiller sandsynligvis ikke den s√łde eller fede trang. Spis hellere lidt mindre af noget ordentligt!

Lange ingredienslister. Jo flere ting der er puttet i en f√łdevarer, desto mere forarbejdet er den. Og jo mere fors√łger den at ligne noget den ikke er. G√• efter korte ingredienslister med maks 5 ingredienser.

Guargummi, shellak, E104 osv. Hvis der er ting på ingredienslisten du ikke kan genkende eller har lyst til at spise, så undgå produktet.

Mange har droppet Azo-farver men de findes stadig i f.eks. gul sodavand og silk.

Flere af de slemme:

Sulfit (E220-228) er et stof, der bruges i især vin, rosiner og abrikoser som konserveringsmiddel. Stoffet kan give bivirkninger som diarré, trykken i brystet og udslæt og astmatikere kan få voldsomme astmaanfald.

Nitrit (E249-252) bruges i k√łdp√•l√¶g, b√•de til at give en "frisk farve" og til at konservere p√•l√¶gget, s√• det holder sig l√¶ngere. Men det er bevist, at det kan udvikle stoffer, der er kr√¶ftfremkaldende for mennesker.

Nogle af de knap så slemme E-numre: E 101 - B-vitamin:

B2-vitamin (riboflavin) er gult fra naturens side og bliver derfor brugt som farvestof.

E 160 - Karotenoider:Karotenoider er en række naturlige plantefarvestoffer, der bl.a. virker som antioxidanter inde i kroppen.

E 161 - Xanthohyller:Xanthohyller er en speciel gruppe af Karotenoider, som mange forskere mener kan styrke kroppens forsvar mod kræft.

E 300 - C-vitamin

E-numrerne E 300, E 301 og E 302 er simpelthen C-vitamin, der benyttes i f√łdevarer for at forl√¶nge deres holdbarhed.

E 306 - E-vitamin ekstrakt:Dette E-nummer dækker over ekstrakter fra naturlige E-vitaminrige olier. Anvendes for at hæmme harskning. E 307, E 308 og E 309 er ligeledes E-vitaminer.

E 322 - Lecitiner:Benyttes til at forbedre konsistensen af f√łdevarer.

Via det √łverste link i boksen til h√łjre, kan du blive klogere p√• hvilke ingredienser, herunder ogs√• E-numre, der gemmer sig i visse f√¶rdigretter.

.

F√łdevaretils√¶tningsstoffer skal godkendes

  • Kun godkendte f√łdevaretils√¶tningsstoffer m√• bruges i f√łdevarer.
  • Der skal v√¶re et teknologisk behov for f√łdevaretils√¶tningsstoffet.
  • Man accepterer kun brugen af f√łdevaretils√¶tningsstoffer, n√•r der er tilstr√¶kkelige videnskabelige unders√łgelser, som viser, at der ikke er sundhedsm√¶ssige bet√¶nkeligheder ved at bruge stoffet.

Stoffet må kun bruges i den mængde, der er teknologisk behov for. Og endelig må brugen ikke vildlede forbrugeren.

Der findes en r√¶kke tils√¶tningsstoffer der kan f√łre til allergiske reaktioner og flere der ogs√• mist√¶nkes for at v√¶re kr√¶ftfremkaldende i st√łrre m√¶ngder. Men de fleste E-numre tjener en funktion og forl√¶nger fx holdbarheden, s√• der eksempelvis kan spares p√• sukker og salt (der er naturlige konserveringsmidler). Der findes ogs√• f√• E-numre, der potentielt set kan have sundhedsfremmende egenskaber i kroppen.