Mad

Øl eller vin - hvad er sundest? Få svaret her

Vin er sundere end øl. Eller er det? Der er mange myter og meninger om alkohol. Og mindst lige så mange undskyldninger for at drikke det. Sammen med Christian Bitz kigger her på myten om øl versus vin.

Hvis du slet ikke drikker alkohol, så kan du glæde dig over, at ingen bør drikke øl eller vin for at opnå sundhedsgevinster. Men skulle du høre til en dem, der sætter stor pris på at nyde et glas eller to i ny og næ, så spids øre.

Vin er ikke sundere end øl

Du er måske én af mange, som er af den overbevisning, at vin er sundere end øl på grund af en række gavnlige indholdsstoffer i vin. Og måske du endda bruger netop dét argument for at drikke 3-4 glas på en aften. Problemet er bare, at forskning har dokumenteret, at det kræver minimum 14 glas vin om dagen for at få nok af de sundhedsgavnlige stoffer - og så er det ikke så sundt mere på grund af indholdet af alkohol.

Derudover kan det heller ikke videnskabeligt forklares, hvorfor resultaterne af flere befolkningsundersøgelser, blandt andet den store danske Østerbroundersøgelse, har vist, at personer, der foretrækker vin, har mindre risiko for hjerte-karsygdomme end de personer, der foretrækker øl.

Derfor fandt amerikanske forskere på at teste øl og vin i moderate mængder. Og det viste, at både moderate mængder af øl og vin besidder de samme sundhedsgevinster. Forklaringen på dette er ganske enkelt, at vindrikkerne på Østerbro spiste sundere end øldrikkerne, og det samt andre forskelle i livsstil er formentlig forklaringen på vindrikkernes reducerede risiko for hjerte-karsygdomme.

Så i dag er der bred enighed blandt forskerne: Vin er ikke sundere end øl, men et moderat forbrug af øl og vin er forbundet med samme reduktion i risiko for diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

Øl er bedre for dig end vin

Når det er sagt, er der imidlertid en del argumenter for, at øl på mange måder faktisk kan være lidt sundere for dig end vin: En almindlig øl har 45 procent færre kalorier pr. volumen-enhed end vin. Og 62 procent lavere alkoholtæthed pr. volumen-enhed i forhold til vin.

Dertil kommer, at øl indeholder en række B-vitaminer, som er gavnlige for helbredet. Hvis du vælger en letøl eller alkoholfri øl, så får du endnu færre kalorier - men næsten samme gode smag.

Derudover ser det også ud til, at øl i højere grad end vin reducerer merindtaget af kalorier, idet du nemmere mister kontrollen med, hvad du spiser, hvis du drikker vin i stedet for øl, da trangen til søde sager kan stige og få dig til at spise mere dessert, hvis du drikker vin til maden.

Nyd øl og vin for hyggens skyld - ikke sundhedens

Øl og vin kan være med til at fuldende måltider. Både hvad angår smag og hyggefaktor. Men der altså ikke noget sundt i at drikke mere end max en genstand om dagen for kvinder og to for mænd (som er Sundhedsstyrelsens anbefalinger).

Tværtimod, for større mængder øger risikoen for en række livsstilssygdomme inklusiv overvægt og kræft. Så hold dig gerne til et moderat forbrug og fordel det ud over ugen, da alkohollens forebyggende effekt stiger jo mere jævnt fordelt indtaget er ud over ugen.

Og her kan den primære positive effekt skyldes selve virkningen af alkoholen, som hæver blodets HDL-kolesterol, nedsættelse af blodets størkningstendens og forøgelse af insulinfølsomheden.

Christian Bitz fortæller mere om de gavlige og de mindre gavnlige effekter ved henholdsvis øl og vin i videoen ovenfor.