Mad

8 råd: Sådan opbevarer du bedst din mad

Skal man altid overholde datomærkning på fødevarer eller kan man lave undtagelser for at undgå madspild? Det får du her svaret på.

Rigtig mange af os stoler blindt på datomærkningen, når vi vurderer, om madvarer kan spises eller skal kasseres. Men datomærkninger kan faktisk være ret unøjagtige, da de alene viser, hvor gammel madvaren er og ikke, hvordan produktet har været opbevaret.

Da opbevaringen af madvarer har stor betydning for holdbarheden, resulterer det i, at vi som forbrugere ofte smider mad ud, der trods datomærkningens anvisninger ikke er for gammelt - eller at vi måske spiser noget, der skulle have været kasseret.

- Som udgangspunkt skal man altid følge datomærkningen. På den måde opnås den bedste kvalitet, og rent mikrobielt er risikoen for en uønsket fordærvelse og i værste fald sygdom minimal. Når det så er sagt, så har vi nok alle sammen prøvet tilfælde, hvor maden er blevet dårlig før datomærkningens udløb. Derfor skal vi altid bruge vores sunde fornuft og evaluere produkters kvalitetsmæssige tilstand, inden vi putter dem i munden, siger lektor på Professionshøjskolen Metropol, Michael René.

Det betyder...

Datomærking skal forefindes på alle færdigpakkede fødevarer som eksempelvis mælk, rugbrød, slik i poser og kød. En tilberedt emballeret salat skal også datomærkes, mens frisk frugt og grønt, der sælges uden forarbejdning eller tilberedning ikke skal datomærkes.

Sidste anvendelsesdatoer angivet på mad, der fordærves hurtigt og som er meget mere følsomme overfor uheld ved forkert opbevaring som eksempelvis råt kød, hakket kød, kyllingefileter, fisk, oksebøffer o.lign.

Mindst holdbar til er angivet på fødevarer som mælk, rugbrød, brød, havregryn, juice, kakaomælk, mælk, ost, smøreost, pålæg, kaffe o.lign., der er en anelse mindre kritiske mht. uheld ved forkert opbevaring.

Kilde: Michael René

8 anbefalinger til den bedste håndtering af dine fødevarer:

1. Anvendelse af gamle fødevarer skal altid ske med ypperste varsomhed og med forbehold for varens tilstand (sørg for hurtig hjemtransport fra supermarkedet, tjek emballagen - er den intakt, tjek produktet - har det ændret kvalitetsmæssig karakter? Lugter det uønsket, er der slimdannelse eller skimmelsvamp, så undlad at spise det?

2. Undgå fluer og skadedyr.

3. Vask hænder og rens negle i varmt vand med sæbe før håndtering af fødevarer og tør fingre i et rent håndklæde eller køkkenrulle og ikke i viskestykket.

4. Rengør altid service, komfur og køkkenelementer.

5. Put fødevarer i køleskab eller fryser mindst to timer efter køb og hurtigere, hvis det er varmt udenfor.

6. Gem rå fødevarer i lufttætte beholdere og undgå at juice fra fødevarer overføres mellem produkter i køleskabet.

7. Overfyld ikke køleskab eller fryser og oprethold den korrekte temperatur. Kontroller dit køleskab og fryser med et termometer.- midten af køleskab skal være +5 grader.- midten af fryser skal være -18 grader.

8. Put ikke åbne dåser på køl, men overfør maden til lufttætte beholdere for at undgå indtag af tungmetaller som bl.a. kan sætte nogen af vores enzymsystemer i kroppen midlertidigt ud af funktion.