Drik roligt din mælk efter sidste salgsdato
Butikkerne har lukket, og den eneste mælk i køleskabet er over sidste salgsdato. I sådan en situation vil mange nok vælge at smide mælken ud og i stedet drikke vand, men det er faktisk ikke nødvendigt.
Hvis bare mælken er lukket, så kan du sagtens drikke den flere dage efter sidste salgsdato. Det forklarer lektor på Professionshøjskolen Metropol, Michael René.
- Mælken er pasteuriseret ret kraftigt, så hvis bare den er lukket, så kan du drikke den flere dage efter sidste holdbarhedsdato, siger Michael René.
Vi smider for meget ud
Knap halvdelen af den mad der bliver købt på verdensplan bliver smidt ud viser en britisk undersøgelse.
En del af det madspild kan reduceres, hvis vi bliver bedre til at bruge produkterne, også selvom de er gået over sidste holdbarhedsdato. For det kan man faktisk godt, fortæller Michael René.
- Som udgangspunkt er der to faktorer i spil. Den mikrobiologiske holdbarhed, der handler om udviklingen af bakterier i produktet, og den kvalitetsmæssige holdbarhed, som handler om forringelse af produktets kvalitet, siger han.
Man kan godt spise produkter, der er gået over den kvalitetsmæssige holdbarhed. Man risikerer bare, at det ikke smager så godt. Men man bliver ikke syg af det.
Herunder giver Michael René et par ord med på vejen til et par almindelige produkter, som vi allesammen har smidt ud på et eller andet tidspunkt.
Hakket kød:
Hvis kødet er emballeret fuldt ud, så kan man spise det en enkelt dag over holdbarhedsdato, hvis altså det blevet opbevaret ordentligt. Men man skal altid undersøge om det ser ok ud, og om det lugter rigtigt. Hakket kød benytter sig af mærkningen "Sidste anvendelsesdato". Den bruger man, hvis det er et ekstra følsomt produkt, så man skal være meget opmærksom på det.
Kødpålæg:
Når du åbner pakken, så sænkes holdbarheden ned til tre dage. Snus til det. Se om det ser friskt ud. Det kan stadig spises, men hvis det har været mange gange inde og ude af køleskabet, så går det stærkt ned ad bakke med smagen. Et produkt som rullepølse kommer for eksempel hurtigt til at smage harskt, fordi fedtprocenten er så høj.
Grøntsager
Det forunderlige ved friske grøntsager er, at de ikke skal datomærkes. Så der er man nødt til at være særlig opåmærksom på udseendet. Man skal spise det under forudsætning af, at det ser rigtigt ud, og ikke lugter dårligt. Hvis ikke der er tegn på ekstra slimdannelse eller skimmelvækst, så kan man godt spise det ud fra et mikrobiologisk synspunkt
Sennep:
Sennep er et relativt stabil produkt, så du bliver ikke syg, hvis du går over sidste holdbarhed, men kvaliteten kan være ringe.
Mel:
Mel og kokosmel er relativt holdbare produkter, for vandindholdet er lavt, og mikroorganismer kræver vand for at formere sig.
Brød og ost:
Så snart der er tegn på skimmel på dit brød, så skal det smides ud. En nylig test på rugbrød med synlig mug yderst viste, at skimmelsvampen havde bredt sig rundt i hele brødet. Så hvis der er tegn på skimmel, så skal hele produktet smides ud
Visse oste skal have skimmel på, men her skal du være opmærksom på, hvis skimmelen skifter farve, så skal den smides ud.