Mad

Derfor skal du ikke drikke af den varme hane

Når du tænder for hanen for at slukke tørsten med en tår vand, vælger du sandsynligvis den kolde hane. Og det gør du sikkert, fordi det kølige vand er noget mere forfriskende end det varme.

Men derudover er der faktisk også andre gode grunde til at fravælge vandet fra den varme hane som drikkevand. Det kan nemlig indeholde tungmetaller og bakterier, der kan udgøre end sundhedsrisiko.

- Der er en risiko for, at det varme vand i rørene kan indeholde tungmetaller afgivet fra eksempelvis kobberrør, galvaniserede stålrør, messingfittings, forkromede eller forniklede vandhaner. Samtidig indeholder det varme vand også typisk flere bakterier sammenlignet med koldt vand, siger lektor i hygiejne, fødevarevidenskab og teknologi Michael René til tv2.dk.

Der er dog ifølge Michael René ingen grund til at gå i panik, hvis du skulle komme til at drikke vandet fra den varme hane, da mange rørsystemer i dag har et elektrolyseanlæg, som beskytter mod afgivelse af tungmetaller, mens bakterierne i det varme vand ofte er harmløse.

Pas på, hvis det varme vand bliver for koldt

Hvis dine rør og pakninger er i optimal stand, burde der således kun være et minimum af tungmetaller i det varme vand, lyder det fra Michael René, som under alle omstændigheder tilråder at lade vandet løbe et stykke tid, før du anvender det, hvis det er farvet rødligt eller grønligt.

Og ligesom du skal holde øje med farven på det varme vand, inden du drikker det, skal du også være opmærksom på, at det ikke er for koldt, hvis du vil holde bakterierne i skak. Vandet i den varme hane skal nemlig holdes ved en temperatur på minimum 50 grader.

- Hvis din varmtvandsbeholder i hjemmet fejlagtigt ikke holder temperaturen på mindst 50 grader, vokser den patogene bakterie Legionella godt ved lune temperaturer mellem 20 og 40 grader. Legionella kan give anledning til mild influenzalignende sygdom og en lungebetændelseslignende infektion, der kan være farlig for dem med et meget svækket immunforsvar, siger Michael René.

- Men der er ingen grund til at frygte Legionella fra varmtvandshanen, når bare vandet har en temperatur i varmtvandskedlen eller rørsystemet på minimum 50 grader, eller hvis vandet bare opvarmes ved madlavning eller koges før indtag, så dræbes Legionellabakterien, og så udgør varmt vand ingen risiko, tilføjer Michael René.