Mad

Cecilie & madklubben: Her er vinen du skal drikke (1)

I går løb første afsnit af TV 2-programmet 'Cecilie & madklubben' over skærmen. I programmet dyster otte af Danmarks ypperste kokke på deres kulinariske kundskaber - det er med andre ord gastronomien, der er i centrum.

Kok Bo Jacobsen, der driver R Vinbar og Restaurationen i København, var manden bag premiereprogrammets menu, der lød på: Rødspætte poupiette og stuvet østers, indmad med hjerte, lever og nyre samt knasende kræmmerhuse med creme.

Vi har bedt vinekspert og -blogger Frederik Kreutzer om at komme med sine bud på de bedste vine til Bo Jacobsens menu.

Forret - Rødspætte poupiette og stuvet østers:

Mine tanker går på, at vi har at gøre med en meget kraftigtsmagende ret. Spinaten i farsen spiller ind, og syren i saucen er vigtige elementer samt det bitre bid fra den fritterede persille. Jeg søger en hvidvin med fedme, uden for meget fadpræg, men alligevel med et lille røget element fra fadet. Chardonnay er mit første valg, og når Bo Jacobsen er dagens hovedperson, så skal det naturligvis være fransk.

2010 Merlin, Terrroir de Vergisson, Pouilly Fuissé - rigtig flot styret hvid Bourgogne, hvor fadet er nyt og hårdt ristet. Der er stadig fokus på frugten i vinen, og derfor bliver den heller ikke for meget i forhold til den elegante filet fra rødspætten. Syren i retten vil spille flot sammen med frugtsyren i vinen, og persillens bitre element fungerer sammen med det toastede fadpræg.

Hovedret

- indmad med hjerte, lever og nyre: Med udgangspunkt i indmaden vil jeg holde mig til en vin med stor kompleksitet og frem for alt frugtintensitet.

2003 Il Poggione, Brunello di Montalcino - en super intens og velsmagende Brunello, hvor frugten har masser af nuancer. Den relativt lange fadlagring, som en Brunello får, giver vinen sekundære nuancer, der vil passe fint til indmadens lidt metalliske stil. Den kraftfulde sauce og persilleolien vil få perfekt medspil af frugtsyren i rødvinen.

Dessert - knasende kræmmerhuse med creme:

Kombinationen af sødme, syre, bitterhed fra Søren Gerickes marmelade og det sprøde ristede kræmmerhus nærmest skriger til mig, at denne skal have en hvid Portvin.

Niepoort, 10 Years White Port, Douro - her er stor kompleksitet, samt alle de smagselementer, der skal til for at spille sammen med denne dessert. Det er ellers ikke den nemmeste opgave, når der er så voldsomme elementer af syre, sødme og bitterhed. Det er min helt klare opfattelse, at denne portvin vil passe forrygende til.

Du finder opskrifterne på Bo Jacobsens menu i boksen til højre.