Mad

Cecilie & madklubben: Her er vinen du skal drikke (2)

I andet afsnit af 'Cecilie og madklubben' er det den anerkendte kok Mette Martinussen, der er hovedperson. Hendes menu er bygget op omkring et Snehvide-univers, der i den grad udfordrer hendes syv kokke-kolleger.

Udfordringen bliver ikke desto mindre håndteret med stor kreativitet og ender ud i følgende menu: Varm kålsuppe, stegt vildsvinekølle og nitrofrosset æblesorbet.

Vi har bedt en af Danmarks bedste vineksperter, Frederik Kreutzer der står bag bloggen Vinkreutzer, om at komme med sine bud på den vin, der passer bedst til menuen - du kan se hans vinforslag nedenunder her.

Forret: Varm kålsuppe med røget spæk og kalvebacon

Kål, krydderier, kål, røget bacon, mere kål og sidst men ikke mindst lidt peberrod. En udfordring for rigtig mange vine, og kan man overhovedet få den rigtige vin i glasset her? Jeg mener du skal gå efter en vin med høj frugtsyre, masser af intensitet og en anelse frugtsødme. Druer, som kan kombinere disse ting, vil mest oplagt være Riesling eller Chenin Blanc. Jeg vil dog gerne have lidt mere krop og fylde med, og derfor går jeg til det sydlige Alsace med en Pinot Gris med stor smagsintensitet.

2009 Clos St.-Landelin, Pinot Gris, Grand Cru Alsace. René Muré der ejer denne ejendom, arbejder I dag biodynamisk og fremstiller her en af de bedste eksempler på Pinot Gris i Alsace. Stor fylde med kompleks smag med noter af honning og en anelse sødme, der vil spille godt sammen med de fede noter fra kålen. Røgnoter fra spæk og bacon vil spille sammen med druens krydrede noter i denne udgave.

Hovedret:

Stegt vildsvinekølle med bagt græskar fyldt med kogte svinehjerter og rødbedesauceKoncentrationen fra kødet spiller voldsomt ind, når vi skal vælge vin her. Hjerter, og indmad i det hele taget, vil også gerne have en vin med modenhed og saftig frugt. Svampe kalder på dybde i vinen og gerne nogle sekundære noter, som passer til svampenes stil. Det er klassisk mad, der kalder på tætte vine fra et varmere område. Jeg vil gå efter en vin fra det sydlige Rhone, helst en Châteuneuf-du-Pape, men skal der spares lidt på budgettet, så kan en Gigondas eller Vacqueras bruges.

2009 Domaine de Cote de l'Ange, Châteuneuf-du-Pape. Her er dybde og mørk moden frugt, noter af brombær og sekundære noter med mørk chokolade og læder. 2009 årgangen er fantastisk her i det sydlige Rhone og bidrager til, at vinen har modenhed i frugten. En vin, der passer godt sammen med det kraftige kød, den krydrede sauce, indmaden og svampene.

Dessert:

Nitrofrosset æblesorbet fyldt med gedefriskostfromage, karamelliseret æblekompot og krystalliseret hvid chokoladeÆbler, frost og is skriger på vin med flot sødme og frugtsyre. Eiswein vil være det oplagte valg for at følge universet. Riesling er den bedste drue til eiswein, og er samtidig en drue, der har et højt syreniveau.

2011 Pacific Rim, Vin de Glaciere, Washington State. Et alternativ til langt dyrere versioner fra Europa. Her er riesling-druerne høstet topmodne og frosset ned, inden de presses. Derved presser man kun den sukkerholdige most ud af druerne og ender med en vin med 16% sukker og kun 9% alkohol. Den friske duft af akacie, blomster og pære. Smagen er intens med en fin elegant frugtsyre og lang balance. En vin, der fungerer optimalt sammen med æblernes noter, den søde hvide chokolade og karamel i retten.