Mad

Her er 6 ting du (måske) ikke vidste om kaffe

Vi danskere elsker kaffe - faktisk så meget, at vi er det fjerde mest kaffedrikkende land i verden.

Kaffen har gennem mange år været en udskældt drik, men faktisk er den langt sundere for din krop, end du måske lige gik rundt og troede - læs med her, hvor vi i samarbejde med lektor i fødevarevidenskab Michael René indvier dig i seks ting, du (måske) ikke vidste om kaffe.

1. Frugten fra kaffetræet kaldes bær og er nogenlunde på størrelse med et kirsebær. Bærrene modner i løbet af en otte til ni måneder betinget af klimamæssige forhold. Dyrkningen af kaffe er geografisk orienteret omkring ækvator. Omtrent 75 procent af verdensproduktionen er kaffearten C. Arabica, ca. 25 procent er C. Canephora og under 1 procent er C. Liberica. De resterende kaffesorter har generelt en meget lille industriel produktion. Kaffe sælges under mange navne. Arabica, Robusta, Liberica og Excelsa er handelsnavnene for arterne: C. Arabica, C. Canephora, C. Liberica og C. Dewevrei.

2. Vi elsker kaffe i Danmark, og tal fra Dansk kaffeinformation viser, at danskerne i gennemsnit drikker 3,4 kopper kaffe om dagen. Det gør os til det fjerde mest kaffedrikkende land i verden, kun overgået af Island, Norge og Finland.

3. En god stærk kop kaffe indeholder mellem 100 til 200 mg koffein, der umiddelbart har en opkvikkende effekt. Det betyder, at mange mennesker kan have glæde af at drikke kaffe om morgenen og i løbet af dagen, men at de omvendt ikke skal drikke kaffe om aftenen, fordi de så ikke kan sove.

4. Studier har vist, at kaffe har en gavnlig effekt på blodtrykket. Hos folk, der indtager kaffe på daglig basis, ses der en reduktion af blodtrykket. Dertil bidrager kaffe med andre væsentlige elementer i det daglige indtag som f.eks. B-vitaminet Niacin, mineraler og salte som magnesium og kalium.

5. Kaffe bidrager til et højt niveau af antioxidanter. Et nyere studie fra Journal of Human Nutrition and Dietetics af ældre borgere fra institutioner i Mellemøsten viser, at totale antioxidante polyphenoler i føden primært kom fra fødevarekilder som kaffe, rødvin, æbler, appelsiner og grønne bønner. Der er formentlig ikke mange, der havde ventet at se kaffe på en liste som denne. Polyphenoler er antioxidanter, der forekommer naturligt i frugter, grøntsager og drikkevarer baseret på planteekstrakter og krydderier.

6. Kaffe har en beskyttende effekt mod udvikling af type 2-diabetes og Parkinsons sygdom. I maj 2012 offentliggjorde Vidensråd for Forebyggelse en stor dansk rapport om Kaffe, Sundhed og Sygdom. Her blev det påvist, at et moderat indtag på tre til fire kopper kaffe om dagen har en overbevisende beskyttende effekt mod udvikling af type 2-diabetes og Parkinsons sygdom. Nyere studier tyder også på, at kaffe kan mindske risikoen for blodprop og blødning i hjernen.