Mad

Så lang tid skal du koge dine kartofler

For 60 år siden blev der sat langt flere kartofler på bordet, end der gør i dag. Faktisk spiser vi i dag kun en tredjedel af den mængde, vi spiste for 50-60 år siden. Det fortæller lektor i fødevarevidenskab Michael René til tv2.dk.

Det skyldes dels, at kartoflen har fået konkurrence fra pasta, ris og andre kornsorter, og dels at den inden for de seneste år har været udskældt for sit indhold af stivelse. Sidstnævnte har fået mange mennesker til at vælge kartoflen fra i sundhedens hellige navn.

Og det er synd og skam - for selvom kartoflen helt korrekt indeholder meget stivelse, så er den samtidig rig på en masse vitaminer og mineraler, der er vigtige for din krop:

- Kartofler bidrager med en masse vitaminer og mineraler som f.eks. C-vitamin, folat, niacin og kalium, fortæller Michael René til tv2.dk.

Sådan koger du den perfekte kartoffel

Du kan derfor roligt sætte tænderne i den udskældte kartoffel - og når du nu gør det, så er det selvfølgelig nok så rart, at den er velkogt. Derfor vil vi nedenunder her viderebringe dig fødevareekspertens guide til den perfekte, kogte kartoffel.

1. Forberedelse og rengøring

Betinget af hvor meget jord der er på kartoflerne, kan du sagtens nøjes med at skylle og gnubbe jorden af kartoflerne under rindende vand, indtil kartoflerne er pæne på overfladen. Har kartoflerne en tyk skorpe med meget jord, så kan du blive nødt til at skrælle dem.

2. Kogning

Kartofler skal ligesom pasta koges, så de er al dente. Kogetid varierer efter sæson, størrelse, skindtykkelse og type - f.eks. har sene kartofler et højere stivelsesindhold end nye kartofler, og de bliver derfor hurtigere udkogte. Hæld vand på kartoflerne, så det lige dækker. Kog kartoflen, indtil du kan presse spidsen af din urtekniv lidt mere end halvvejs igennem dem. Hæld vandet fra og lad dem stå i fem til 10 minutter, så varmen kan fordele sig endeligt, og kartoflen kan koge færdig.

3. Hold godt øje med din gryde

Husk, at kogetiden varierer afhængig af de forskellige ting nævnt under punkt 2. Det er derfor vigtigt, at du holder godt øje med dine kartofler under kogningen og jævnligt mærker efter med dit urtekniv.

4. Hvis det kikser

Hvis du kommer til at koge dine kartofler for længe - og det sker jo - så er det ingen katastrofe. Du kan hurtigt forvandle de kogte kartofler til en god gang kartoffelmos og på den måde maskere dine overkogte kartofler.