Mad

Her er 8 ting du skal vide om din te

Danskerne er vilde med te - så vilde, at hele 85 procent af os ofte eller jævnligt nyder den gyldne drik.

Og vi er ikke de eneste - for næstefter vand er te den mest udbredte drik i verden. Det fortæller lektor i fødevarevidenskab Michael René til tv2.dk.

Du tænker formentlig ikke så meget over, hvordan din te er havnet i din kop - det vil vi gerne lave om på. Derfor guider Michael René dig gennem 8 ting, som du skal vide om din te.

1. Den første te

Traditionen med at hælde kogende vand og plantemateriale sammen for derpå at drikke det omtales første gang i en skreven tekst fra det 3. århundrede. Et gammelt sagn beretter desuden om den kinesiske kejser Shen-nung, som regerede for 5.000 år siden. Den gamle kejser sad under et træ af typen Camelia Sinensis og drak kogt vand. Nogle blade fra træet faldt ned i det kogende vand, som herved blev gyldent og velduftende - og således blev den første kop te drukket.

2. Den dyreste te er den bedste

Teens færdige smag afhænger af, på hvilken årstid dyrkningen er foregået, klimaet, jordforholdene og selvfølgelig af hvilken slags tebusk, der er tale om. Når vi snakker om te, hænger pris og kvalitet nøje sammen.

3. Tebusken

Te vokser på buske, og en tebusk kan blive omkring 100 år gammel. Tebusken holdes omkring en meter i højden, da det er mest bekvemt for teplukkerne og yderligere sikrer, at der hele tiden er nye skud. Det er nemlig oftest kun de nye topskud - kaldet two-leaves-and-a-bud (to blade og et skud), der plukkes. Til nogle teer plukkes kun knoppen eller mere end two-leaves-and-a-bud. Det ypperste indenfor te er benævnt first flush (silver tips) - det er tebuskens knopper, der plukkes i det tidlige forår i april. Her taler vi om te af en meget høj kvalitet og med et højt indhold af antioxidanter - og te som derfor også sælges til en meget høj pris.

4. Tre hovedgrupper af te

Udover hvid te (silver tips) inddeles tørrede teblade i tre hovedgrupper efter den grønne tes udvikling af sort farve fra blandt andet varme, tørring og naturlige enzymprocesser, som foregår efter teen er plukket. De tre hovedgrupper hedder: Grøn te, Oolong te og sort te. Den grønne te er ikke tørret under så kraftig varme og beholder derfor den grønne bladfarve. Oolong te har en lille udvikling af sort farve, og sort te er teblade, der er tørret ved højere varme og i længere tid og har en højere grad af naturlige enzymprocesser, der medfører mørk farve - ligesom når du skærer dit æble over derhjemme.

5. Variabel smag

Smagen i te er bestemt af mere end 100 organiske stoffer - her kan du se, hvilken smag, der kendetegner de forskellige former for te:

Hvid te er blød og har en mild blomsteragtig smag.

Grøn te får sin smag fra antioxidante flavanoler, som den er rig på, og fra aminosyrer, der forekommer naturligt i tebladene ved høst. Smagen karakteriseres som værende frisk, grøn og blomsteragtig.

Sort te får sin smag fra de organiske stoffer, der findes i tebusken - blandt andet carotenoider, lipider og antioxidante flavanoler. Aromatiseret te fremstilles med sort te som base, men kan dog også laves af grøn te eller oolong te. En aromatiseret te tilføres aromastoffer fra æteriske olier eller vandopløselige koncentrater.

6. Koffein

Koffein kan i moderate mængder forbedre både den mentale og den fysiske ydeevne. Blot 32 mg koffein er tilstrækkelig til at opnå en mærkbar effekt på præstationsevne og humør. Indholdet af koffein varierer naturligvis betinget af typen af te. Et godt gennemsnitligt estimat er, at der er 40 mg koffein i en kop te á 240 ml.

7. Sundhed

Indholdet af de sunde antioxidante flavonoider er højest i tebuskenes knopper. Omvendt er det sådan, at jo ældre tebusken er, des lavere er indholdet af de antioxidante flavonoider. Den proces, hvor den grønne te farves brun og bliver til sort te, sænker desuden indholdet af de antioxidante flavonoider. Derfor er grønne og hvide teer en bedre kilde til antioxidanter end sorte teer og oolong teer.

8. Te tæller med i væskeregnskabet

Te er vanddrivende. Men det betyder ikke, at der opstår underskud på væskebalancen - som mange fejlagtigt tror. Te tæller med i dit væskeregnskab, og den vanddrivende effekt kan endda have en fordel, fordi den har en rensende effekt på nyrer og urinveje.