Mad

Sommermad: Her er 10 ting dit lille barn ikke bør spise

Koldskål, skovjordbær, smoothies eller popcorn fra grillen – lækre sommerfristelser, som de fleste i familien kaster sig over med stor appetit. Hvis du har børn under tre år, bør du imidlertid være opmærksom på, at det ikke er al sommermad, der er lige velegnet til familien yngste medlemmer. Det fortæller netsundhedsplejerske og forfatter til bogen ”Helens bog om børn og mad” Helen Lyng Hansen til tv2.dk.  

Helen Lyng Hansen hjælper til dagligt rådvilde forældre på sin hjemmeside netsundhedsplejerske.dk, og hun ved om nogen, hvad danske forældre bekymrer sig om – og kost og ernæring rangerer højt på listen, fortæller hun til tv2.dk. Derfor har vi bedt hende om at sætte fokus på de fødevarer, som vi særligt spiser om sommeren – læs med her, hvor vi guider dig gennem 10 ting, som dit lille barn under tre år ikke bør spise i sommervarmen:

1. Koldskål

Koldskål er lavet på kærnemælk, og netop de fedtfattige mælketyper anbefales først omkring treårsalderen. Men koldskål tilsat tykmælk eller lignende kan børn sagtens få tidligere.

2. Bær

Børn må i princippet gerne spise bær, og de kan ofte rigtig godt lide den naturlige sødme, som bær har. Når de alligevel er med på listen, skyldes det deres størrelse, der kan være farlig for barnet. Det er særligt små bær som blåbær og skovjordbær, som man skal være opmærksom på – de kan, hvis man er uheldig, sætte sig fast i halsen, hvis barnet ikke tygger dem godt nok. På samme måde skal man være opmærksom på kirsebær, moreller og lignende, der indeholder sten og som hos små børn også kan sætte sig fast i halsen. Hvis dit lille barn skal have bær, kan du skære dem over.

3. Vindruer

Vindruer har, ligesom bær, en facon og størrelse, der kan risikere at sætte sig fast i halsen på det lille barn, hvis de ikke bliver tygget ordentligt. Som med bær kan det være en god idé at skære vindruer over og evt. fjerne skrællen til de mindste børn.

4. Nødder  

Hele nødder og lignende skal man ikke give små børn – børn helt op i treårsalderen kan fejlsynke, og det kan være rigtig farligt.

5. Popcorn

Barnet under tre år bør ikke få popcorn – som det er tilfældet med nødder, bær og vindruer kan det lille barn let komme til at fejlsynke, og det kan få katastrofale følger. Vent derfor med at servere popcorn for dit barn, indtil det når børnehavealderen.

6. Frosne bær

Fødevarestyrelsen anbefaler, at man giver frosne bær et opkog i ca et minut. Dette fjerner norovirus – der giver "roskildesyge". Det gælder også hvis man bruger frosne bær i f.eks. Smoothies. Du bør derfor kun servere mad eller drikke, hvor frosne bær indgår, hvis du har givet bærrene et opkog inden tilberedningen.

7. Smoothies

Det kan være dejligt med en frugt-, bær- eller grøntsagssmoothie i sommervarmen. Det kan være et godt alternativ til slik. Man skal dog være opmærksom på, at syren i smoothies kan være hård ved tandemaljen, og derfor bør børn ikke gå rundt og drikke små slurke af en smoothie. Den bør drikkes som et mellemmåltid. Derudover kan man med fordel komme lidt A38 i, fordi det kan neutralisere frugtsyren en anelse.

8. Grillede og røgede fødevarer

Grillede og røgede fødevarer kan have et højt indhold af PAH (tjærestoffer), som kan være kræftfremkaldende. Derfor bør man ikke spise store mængder røget og grillet mad, men det kan indgå som en del af en varieret kost. Til børn er det en god idé at følge disse råd:

- Undgå røgeksponering af spiselige flader. Pak f.eks. gerne fisk eller grøntsager ind i folie, når det lægges på grillen. Griller I pølser, kød og lignende, så lad være med at grille det sort og giv barnet de lyseste stykker.

- Vær opmærksom på at PAH-indholdet er lavest midt i kødet og stiger hen mod overflader eksponeret for røg. Giv derfor helst børn kød og fisk fra midtstykket.

- Hvis man griller fisk med skind, så skal man være opmærksom på at de højeste PAH-værdier netop findes i skindet. Derfor er det en god idé at kassere skindet og ikke spise det.

9. Grønt drys

Det grønne drys hører sommeren til, og de fleste sætter pris på lidt persille, purløg eller andre krydderurter fra haven. Men vær opmærksom på, at selv efter grundig vask under den kolde hane kan der være jordbakterier, der kan begynde at vokse, hvis maden genopvarmes eller gemmes til senere. Derfor bør man ikke bruge persille og andre bladgrøntsager som grønt drys på babymad. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog gerne anvendes i varme retter, hvis de koger med i længere tid. Småbørn må også godt få grønt drys på kold mad, men al restmad med persille eller andre krydderurter skal kasseres.

10. Honning

Honning bør ikke gives til børn under et år. Honning kan indeholde bakteriesporer, der hos børn, som drikker meget mælk, kan formeres og danne et giftstof. Det kaldes Botulisme og er en alvorlig forgiftning.

Helen Lyng Hansen

Helen Lyng Hansen er kendt som hele Danmarks netsundhedsplejerske på hjemmesiden Netsundhedsplejerske.dk.

Hun er forfatter til en hel stribe bøger om børn, blandt andet: "Helens bog om børn & søvn", "Helens bog om gråd & trøst" , "Helens bog om børn & mad" og "Helens bog om børn & sygdom".