Julemad: Her er 9 ting dit lille barn ikke bør spise

16x9
Netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen gennemgår ni ting fra julebordet, som dit lille barn ikke bør spise Foto: Polfoto

Risengrød, nødder og flæskesteg med sprød svær – mad og lækkerier, der hører julen til.

Risengrød, nødder og flæskesteg med sprød svær – mad og lækkerier, der hører julen til. Julebordet bugner af mad, som både børn og voksne elsker, men det er ikke det hele, du bør servere for dine små børn. Det fortæller netsundhedsplejerske og forfatter til bogen ”Helens bog om børn og mad” Helen Lyng Hansen til tv2.dk.

- De små børn må gerne smage på det meste af det, vi serverer i julemåneden, men der er nogle af julens fristelser, som du enten skal holde lidt igen med eller helt skal holde dine små børn fra, uddyber Helen Lyng Hansen overfor tv2.dk.

Her gennemgår netsundhedsplejersken ni ting, som du enten ikke bør servere for dit lille barn – eller som du i nogle tilfælde kun bør servere i begrænset omfang og med omtanke.

1. Flæskesvær
En lækker flæskesteg med sprød svær – det er julemad, som de fleste elsker. Børn må gerne spise kødet fra flæskestegen, og følger der kartofler og en god brun sovs med, så er det en hof-ret for de fleste små børn. Er sovsen lavet med sødmælk eller fløde, kan du allerede fra barnet er seks måneder give det kartofler med er lille smule brun sovs (tag evt lidt sovs fra, før du krydrer ekstra med salt og peber).

Når det kommer til selve flæskesværen, så skal du imidlertid være opmærksom. Dit barn skal være under opsyn hele tiden, hvis du lader det sidde og gumle på et stykke flæskesvær. Det kan nemlig let ske, at et stykke af sværen kan knække af og sætte sig fast i barnets hals, og det er naturligvis farligt. Derudover skal du være opmærksom på, at flæskesvær ofte er meget saltet. Saltmængden til børn skal som udgangspunkt begrænses, og derfor skal barnet ikke indtage mange saltede svær.

2. Medisterpølse med stegeskorpe
Medisterpølse hører julen til, men når den tilberedes på stegepanden, får den hurtigt en sort stegeskorpe. Stegeskorpen  kan indeholde stoffer, der er skadelige for dit barn, og derfor bør du ikke servere en medisterpølse, eller for den sags skyld andet kød, med en sort stegeskorpe for dit lille barn. Hvis du vil undgå stegeskorpen, kan du koge medisterpølsen først, og så efterfølgende stege den let på en pande.

3. Risengrød
Risengrøden hører i den grad julemåneden til, og rigtig mange familier indtager adskillige portioner i løbet af den kolde tid. Du bør dog være opmærksom på, at du ikke bør servere risengrød hver dag. Ris har nemlig et naturligt indhold af uorganisk arsen, som er vurderet til at være kræftfremkaldende ved et højt indtag. Det betyder, at mennesker, der gennem mange år dagligt spiser mad med uorganisk arsen, har en forøget risiko for at få kræft. I forhold til små børn skal man være særligt påpasselig på grund af deres relativt store indtag i forhold til deres kropsvægt.

4. Ris a la mande
Når risengrøden bliver blandet med fløde og mandler, har vi ris a la mande. Ligesom med risengrøden skal du naturligvis også her være opmærksom på risens indhold af uorganisk arsen. Men derudover skal du også passe på mandlerne. Dit barn må gerne få mandler, men dit lille barn vil have meget svært ved at tygge selv små stykker mandler, og derfor skal du være opmærksom på, at mandlerne ikke sætter sig fast i halsen – og selvfølgelig passe ekstra godt på den hele mandel.

5. Kanel
Kanel er et rigtigt julekrydderi, og især oven på risengrøden er det svært at forestille sig, at der ikke skal drysses lidt kanel blandet med sukker. Vær imidlertid opmærksom på, at børn ikke tåler særlig meget kanel, da det indeholder kumarin, som kan give leverskader. Du bør max give dit lille barn en kvart teskefuld kanel på grøden (eller i anden mad) 3-4 gange om ugen.

Kanel kan endvidere give barnet udslæt om munden. Det skyldes, at kanel indeholder stoffet cinnamaldehyd. Det har en kraftig duft og hører til parfumestofferne, der kan give små børn kontakteksem.

6. Nødder
Hele nødder hører ikke sammen med små børn og er som udgangspunkt et fuldstændig no go helt op til treårsalderen. I mange hjem står der nødder fremme i skåle, og du skal være opmærksom på, at det er rigtig farligt for dit lille barn. Små børn bevæger sig hen over gulvet, de kravler under borde, og de samler alt, hvad de møder, op og putter det i munden. Der kan sagtens ligge en tabt nød, og derfor bør du som udgangspunkt ikke have nødder stående frit fremme.

Nødder kan godt gives knust til større børn, der fx får nødder i en müsli oven på et surmælksprodukt.

7. Peanuts
Ved peanuts gælder fuldstændig de samme regler som for nødder. Små børn bør slet ikke komme i nærheden af peanuts, før de er mindst tre år. Peanutsens kileform er særligt farlig, fordi den kan sætte sig fast mellem luft- og spiserør.

8. Rosiner
Næsten alle børn elsker rosiner. Rosiner er perfekte til at øve pincetgreb med, og de smager sødt og lækkert. Men børn må ikke få for mange rosiner, da rosiner kan have et højt indhold af svampegiften ochratoksin A. Det anbefales, at børn under tre år ikke får mere end max 50 gram rosiner om ugen. De kan få lidt rosiner en gang imellem, men ikke hver dag. Der er ingen forskel på, om man giver barnet økologiske eller konventionelt dyrkede rosiner.

9. Tørret frugt og frugtpålæg
Tørret frugt og frugtpålæg har ofte et energi- og sukkerindhold, der er betydeligt højere end i frisk frugt. Derfor kan tørret frugt ikke spises i samme mængder som frisk frugt. Der er naturligvis forskel på de forskellige produkter, men noget tørret frugt er så sødt, at det kan sammenlignes med at give sit barn vingummi. Frisk frugt er derfor et godt valg, og nyd at I lige nu kan få masser af appelsiner, klementiner og mandariner – og det må børn gerne spise.

 

Helen Lyng Hansen

Helen Lyng Hansen er kendt som hele Danmarks netsundhedsplejerske på hjemmesiden Netsundhedsplejerske.dk.

Hun er forfatter til en hel stribe bøger om børn, blandt andet:
"Helens bog om børn & søvn",
"Helens bog om gråd & trøst" ,
"Helens bog om børn & mad" og "Helens bog om børn & sygdom".