Mad

Kylling med mere af Julie Hey

Fra kogebogen ”Hey – hvad skal vi spise? ” af Julie Hey. Nemme opskrifter med de mest almindelige råvarer fra supermarkedet. Julie Hey er fast madskribent på ugebladet SØNDAG og har firmaet MAD & MERE.

3 kyllingeretter baseret på 1 stor kylling på ca. 1600 g.  

Indkøbsliste til 3 dage:

  • 1 hvidløg
  • 1 pakke rodfrugt mix
  • 3 forårsløg
  • 1 løg
  • 1 rødløg
  • 1 æble
  • 100 g salat
  • Friske krydderurter, evt. brøndkarse og rosmarin
  • 1 stor kylling
  • 1 dl cremefraiche 18 %
  • 2 dl piskefløde
  • 100 g pasta suppehorn
  • 3 dl god mayonnaise evt. Hellmann’s
  • 2 grovboller

Fra køkkenskabet:

  • Salt og peber
  • Olivenolie
  • Honning
  • Smør
  • Dijonsennep
  • Rapsolie

TIPS: Det kan godt betale sig at give noget mere for en kylling, når den bruges på så mange måder. Denne kylling er noget større og dermed også dyrere end andre kyllinger fra køleboksen, men til gengæld er der også meget mere kød – så den rækker til flere dage.   

RET 1: Sprøde kyllingelår med rodfrugtstænger

  • 1 kylling ca. 1800 g
  • 3 spsk rapsolie
  • 1 fed hvidløg
  • Salt og peber
  • 6-8 rodfrugter, evt. rødbeder, pastinakker, gulerødder
  • 3 spsk olivenolie
  • 1 spsk flydende honning
  • Krydderurter evt.  rosmarin
  • Dressing (+ til RET 2)
  • 3 dl mayonnaise, Hellmann’s
  • 1 dl cremefraiche
  • 2 spsk dijonsennep
  • Salt og peber
  • 3 forårsløg

Tænd ovnen på 175 grader på varmluft.

Dup kyllingen tør med køkkenrulle og gnid den med rapsolie, hvidløg, salt og peber. Sæt kyllingen i ovnen og steg den i 1½ time.

Skræl rodfrugterne og skær dem i stænger. Vend dem med olivenolie, honning, hakkede krydderurter, salt og peber og læg dem på en bageplade med bagepapir.

Bag rodfrugterne i ovnen i de sidste 25-30 minutter sammen med kyllingen. Vend i rodfrugterne undervejs.

Rør mayonnaise, cremefraiche og sennep sammen og smag til med salt og peber. Rens forårsløgene, hak dem fint og rør dem i dressingen.

Skær lårene fra kyllingen, læg dem i et fad og grill dem i ovnen i 3-5 minutter sammen med rodfrugterne. Server 2 dl af dressingen til kyllingelårene og de sprøde rodfrugtstænger.

Forberedelse til RET 2+3

Skær brysterne fra kyllingen og pil resten af kødet af skroget. Det er nemmest når kyllingen stadig er lun, så gør det gerne samme aften. Gem kyllingebryster, resten af kyllingekødet og skroget i køleskabet.

RET 2: Kyllingesandwich med æbler

  • 100 g fuldkornssuppehorn
  • 2 dl dressing (fra RET 1)
  • 2 stegte kyllingebryster
  • 1 æble
  • 2 grove boller
  • 100 g salat
  • Brøndkarse
  • 1 lille rødløg

Kog pastaen efter anvisning på pakken. Skyl dem i koldt vand og gem halvdelen af pastaen til kyllingesuppen (RET 3).

Del kyllingebrysterne i store stykker og vend dem i 1½ dl af dressingen.

Skyl æblet, skær det i skiver og vend det i kyllingesalaten sammen med den kogte pasta. Smør sandwichbollerne med resten af dressingen og anret bollerne med salat, kyllingesalat, brøndkarse og rødløg.

TIPS: Kom evt. lidt stødt karry i dressingen.

RET 3: Hjemmelavet kyllingesuppe

  • 1 kyllingeskrog + rester af kyllingekød
  • 2 spsk smør
  • 1 lille løg
  • 3 rodfrugter evt. 2 gulerødder, 1 pastinak
  • Resten af de kogte suppehorn
  • 2 dl piskefløde
  • Resten af krydderurterne

Del kyllingeskroget i mindre stykker, kom det i en gryde og steg det med 1 spsk smør i et par minutter.

Pil løget og skær det i kvarte. Skræl gulerødderne og skær den ene i grove stykker og hak den anden i små tern.

Dæk kyllingeskroget med vand og tilsæt løg og de grove gulerodsstykker. Kog kyllingeskroget med låg i ca. 30 minutter. Skræl pastinakken og skær den i små tern.

Rist pastinak- og gulerodstern i 1 spsk smør på panden i ca. 5 minutter ved middel varme.   

Si suppen, vask gryden af og hæld suppen tilbage i gryden. Kog suppen ind til ca. 3-4 dl, tilsæt fløde og kog den yderligere ind. Tilsæt kyllingekød og pasta, og kog suppen op.

Hæld suppen i skåle og fordel kyllingekødet i hver skål. Pynt med pastinak- og gulerodstern og friske krydderurter.

Serveres evt. med groft brød.

Bananmuffins med chokolade

”Når bananerne har ligget lidt for længe og er blevet lidt brune, så er de perfekte til kage, og man kan allerede dufte den!”

ca. 14-16 stk

  • 150 g smør, blødt
  • 250 g rørsukker
  • 3 æg
  • 2-3 modne bananer
  • 4 spsk mælk
  • 80 g kokosmel
  • 100 g mørk chokolade
  • Fra køkkenskabet:
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 2 tsk bagepulver
  • 200 g hvedemel

Tænd ovnen på 180 grader. Pisk smør og sukker sammen og tilsæt æggene et ad gangen.

Skræl bananerne og mos dem i en skål med mælk. Rør bananerne i dejen sammen med vaniljesukker, bagepulver og hvedemel. Hak chokoladen fint og kom den og kokosmel i dejen.

Rør dejen sammen, fordel den i smurte muffinforme eller papirforme og bag dem i ovnen i ca. 20-25 minutter afhængigt af størrelsen. Afkøl de varme muffins på en bagerist og nyd dem lune.