Sådan gendyrker du dine madrester
I kampen mod stress, depression og angst, begyndte Persille Ingerslev at dyrke sin egen køkkenhave i vindueskarmen som en form for terapi.
- Min læge og kommunen foreslog haveterapi som middel, så tænkte jeg, det kunne jeg selv gå i gang med. Så det gjorde jeg, og har gjort det lige siden, det er sundt for hovedet og humøret.
- Mit udgangspunkt har været at bekæmpe min angst, depression og stress. Jeg har haft det super dårligt, og har følt mig fejlplaceret som menneske. Men her har jeg fundet en løsning, der virker naturlig for mig.
Dyrk dit affald
Persille Ingerslevs have ser umiddelbart ikke ud af meget på billeder, men når hun begynder at forklare, hvad den rent faktisk indeholder, så spærrer man alligevel øjnene lidt op.
- Det er en rigtig lille køkkenhave, hvor jeg gendyrker og dyrker fra frø. Jeg planter mit køkkenaffald, som for eksempel bunden af et forårsløg, så vokser de op igen.
- Min rekord er, at jeg har spist de samme forårsløg 11 gange nu. Man kan lave næsten alt, så lige nu har jeg rødbeder, basilikum, grønkål, ærter, gulerod, pastinak, rosmarin, persille og meget andet.
Hvis man sidder og tænker, at der skal det helt store anlægsgartneri til for at komme i gang, så kan man godt tro om igen. For Persille har stort set lavet sin køkkenhave gratis.
Hun får potterne fra blomsterhandlere, der smider dem ud i hobetal som hun siger, og så bruger hun madrester der alligevel bare skulle smides ud til gendyrkning.
- Det fungerer overraskende godt, selvfølgelig bedre om foråret og sommeren, men man kan sagtens gendyrke henover vinteren. Alle de ting der kan spire kan plantes i stedet for at blive smidt ud.
Producerer ikke i tons
Udbyttet af haven er meget forskelligt, alt efter hvad Persille har stående, men der er alligevel hele tiden noget hun kan bruge.
- Forårsløg er nemme, de vokser en centimeter om dagen, så de er fuldt udvokset på en uge. Kål tager længst tid, jeg bruger det som pluksalat, og det er først efter en måned, at jeg kan plukke af det. Så det er forskelligt fra uge til uge, hvad der er at plukke af.
Udover at hjælpe på humøret, så føler Persille også, at hun bidrager til den grønne omstilling fortæller hun.
- Dem der bor i lejligheder bliver hægtet af det her med grøn omstilling. Men jeg ser vores vindueskarme som små ørkener, der skal opdyrkes. Det forbedrer luftkvaliteten, giver en bedre diæt, mindsker affald, der er ingen dårlige ting at sige om det.
- Jeg ved godt det er et symbolsk bidrag, men gjorde alle det her, så ville det give noget, tror jeg.
Og på humøret har det også hjulpet en hel del, fortæller Persille.
- Jeg kan godt have mine op og nedture, men det har virkelig gjort en forskel for mig. Det har været interessant at se, hvor mange rester man kan bruge, og hvor meget affald man kan undgå.