Se listen: 10 øl du skal smage inden du dør

16x9
Herunder finder du listen over ti danske øl du skal smage inden du dør. Foto: Scanpix

Her finder du en liste over ti danske og ti udenlandske øl, du skal smage inden du dør. Tv2.dk har spurgt brygmester og chefkonsulent i Alectia a/s

Her finder du en liste over ti danske og ti udenlandske øl, du skal smage inden du dør.

Tv2.dk har spurgt brygmester og chefkonsulent i Alectia a/s Michael Knoth om, hvilke øl der skal stå på hans liste.

- Det er ekstremt subjektivt, hvad man kan lide af øl, da alle mennesker har forskellig smag og præferencer. Når der for eksempel afholdes VM i øl, så er der omkring 200 forskellige kategorier. For der findes rigtig mange teknikker indenfor øl-brygning.

- Men hvis jeg skal lave en liste, så skal øllet leve op til en treenighed. Øllet skal have en historie, den skal nydes der, hvor den brygges, og så er tidspunktet for, hvornår den skal drikkes på dagen altafgørende, siger han.

I faktaboksen finder du desuden en liste over 10 udenlandske øl, du skal smage inden du dør.

Den ultimative øloplevelse
Der er nemlig stor forskel på, om du skal have en kold øl, efter du har slået græs på en varm sommerdag som tørstslukker, eller som hyggeforøger om aftenen, når børnene er lagt i seng.

- Det er de unikke ting, man skal gå efter, når man laver sådan en liste her. Det kan ikke koges ned til en enkelt ting, så det vil altid være et sammensurium af mange ting.

- Min liste skal være en ultimativ øl oplevelse, men hvor jeg samtidig forsøger at tage udgangspunkt i, at det skal være forholdsvist nemt at købe øllet i danske butikker. Så jeg har valgt ti øl, der stikker lidt i hver sin retning, som kan købes i butikkerne, og som kan inspirere her til sommer, siger Michael Knoth.

Midtfyns bryghus - Chili Klaus Ghost
- Midtfyns Bryghus er ejet af en amerikaner, der altid forsøger at få en historie ind i de bryg, de laver. Han har lavet et samarbejde med Chili Klaus, og sammen har de lavet en øl med verdens stærkeste chili i.

- Det er en sjov øl, og en oplevelse som man skal dele med nogen. Der er også noget manddomsprøve ved at drikke den. Det er en god øl, hvor sparket fra chilien kommer snigende, så man får varmen til sidst.

Chili Klaus Ghost fra Midtfyns Bryghus.
Chili Klaus Ghost fra Midtfyns Bryghus. Foto: Midtfyn Bryghus

Refsvindinge Bryghus - Refsvindinge AZ Ale No.16
-
Hvis du spørger øl-entusiaster om, hvilken øl de husker, som den første danske specialøl, så er det Ale No. 16 de husker. Den er starten på hele opblomstringen af danske specialøl.

- Helt frem til 1990’erne drak danskerne kun pilsnerøl, som de altid havde gjort, hvorimod der i udlandet fandtes masser af specielle øltyper. Det fik Refsvindinge AZ Ale No.16 lavet om på, og selvom der nu findes over 100 danske specialøl, så kan du stadig finde den her på markedet.

Ale No. 16 fra Bryggeriet Refsvindinge.
Ale No. 16 fra Bryggeriet Refsvindinge. Foto: Scanpix

Amager Bryghus - Hr. Frederiksen
- Amager Bryghus er ret anonymt herhjemme, men det er faktisk et af de største bryggerier internationalt set. På hjemmesiden ratebeer.com, hvor tusindvis af ølentusiaster fra hele verden anmelder øl, der har Amager Bryghus formået at ligge meget højt i lang tid.

- De er kendte for deres fadlagret øl, der er de med i verdenstoppen. Omkring 90 procent af deres øl bliver eksporteret, men de har en øl der hedder Hr. Frederiksen, som er til at få fat i. Det er deres store varemærke, også i udlandet. Det er en god øl, som du er nødt til at forholde dig til, og som du ikke glemmer lige bagefter, da den har nogle kraftige smagsidentiteter.

Hr. Frederiksne fra Amager Bryghus.
Hr. Frederiksne fra Amager Bryghus. Foto: Amager Bryghus

Mikkeller - Mikkeller Beer Geek Breakfast
- Man skal tage Mikkeller med på listen, for de er forgangsmænd for alt, hvad der sker indenfor øl lige nu. De er gode til at fortælle historier, og de har produkterne, der kan bakke historierne op.

- Mikkeller laver i hvert fald 50 nye øl om året, hvor mange af dem bliver eksporteret, og andre kan man kun købe en gang. Men øllet Beer Geek Breakfast er Mikkellers første øl og til at få fat i. Det er en fortolkning af ølentusiastens morgenmad, og indeholder blandt andet havre og kaffe. Det er en af hans første øl, og han har viderefortolket den mange gange siden. Det er en god introduktion til Mikkellers ølverden.

Beer Geek Breakfast fra Mikkeller
Beer Geek Breakfast fra Mikkeller Foto: Mikkeller

Ørbæk – Fynsk Forår
- Herhjemme er Ørbæk et lidt overset mikrobryggeri blandt entusiasterne. De er rigtig gode til at lave specialøl til hverdagsdanskeren. Deres øl sælger godt, og de laver mange forskellige slags.

- Blandt andet laver de Fynsk Forår, som jeg har taget med på listen, det er en rigtig god øl, til en god pris.

Fynsk Forår fra Ørbæk Bryggeri.
Fynsk Forår fra Ørbæk Bryggeri. Foto: Scanpix

To Øl - Sort Mælk
- Bryggeriet To Øl laver lige nu en øl, der hedder sort mælk, og allerede der får man jo lyst til at smage den. Det er en øltype, der sikkert har eksisteret i århundreder.

- Det hedder en ”milkstout”, hvilket er en tør mørk øl, som man søder op og gør cremet med mælkesukker, deraf navnet mælkestout og To Øls version Sort Mælk.

Sort Mælk fra To Øl.
Sort Mælk fra To Øl. Foto: To Øl

Svaneke Bryghus – Brown Ale
- Der er en tendens indenfor den gastronomiske verden lige nu, at maden skal være regional, og man ser lokale producenter gå sammen. Man intellektualiserer på mad og råvarer.

- Der har Bornholm, som en af de ældste danske regioner, formået de sidste 20-30 år at skabe et godt ry omkring deres råvarer, der er af god kvalitet. Blandt andet derfor er Svanekes Brown Ale med på listen, som er en rigtig god øl.

Brown Ale fra Svaneke Bryghus.
Brown Ale fra Svaneke Bryghus. Foto: Svaneke Bryghus

Thisted Bryghus – Limfjords Porter
- Jeg kunne godt have valgt at sætte Thisted Bryghus’ Porse Guld på listen. Hvert år mødes alle bryghusets aktionærer for at plukke den porse, der skal bruges til at brygge øllet med.

- Men jeg har valgt Limfjords Porteren, da det er en dansk ekstrem-øl, der deler vandene, og som har en god historie bag sig.

- Porteren er oprindeligt lavet på bryggeriet Urban i Aalborg, der lukkede for mange år siden. Brygmester Peter Klemensen flyttede til Thisted Bryghus, og tog opskriften med sig. Her gik han i 10-15 år og forfinede øllet, og en dag ramte han den lige i røven, og den har været en stor succes lige siden.

- Enten kan man lide den, ellers også kan man bestemt ikke lide den. Den er speciel, fordi den har røgmalt i sig, og hvis du dufter til den, så er det som at stå på en havn i gamle dage med røg, tjære og pibetobak. Dem som ikke kan lide den plejer at sige, at det smager som at slikke et askebæger.

Limfjords Porter fra Thisted Bryggeri.
Limfjords Porter fra Thisted Bryggeri. Foto: Thisted Bryggeri

Hornbeer - Caribbean Rumstout OG Indslev Bryghus (Ugly Duck Brewing) – Amarillo & Citra IPA
-
De sidste to på min liste er Hornbeer og Indslev Bryghus. Jeg har dem med fordi de hvert eneste år er i top tre, når Danske Ølentusiaster kårer årets danske øl og bryggeri.

- Sidste år vandt Hornbeer årets bryggeri og Indslev vandt prisen for årets øl med deres Amarillo & Citra IPA.

Amarillo & Citra IPA fra Indslev Bryghus (Ugly Duck Brewing).
Amarillo & Citra IPA fra Indslev Bryghus (Ugly Duck Brewing). Foto: Indslev Bryghus
Caribbean Rumstout fra Hornbeer.
Caribbean Rumstout fra Hornbeer. Foto: Hornbeer

 

10 udenlandske øl du skal smage inden du dør

 • Brewdog – Punk IPA
  - Skotsk kult brygger som for 2 år siden åbnede et større mikrobryggeri, så de kunne forsyne hele verden med deres fantastiske øl, som altid er godt humlet i smagen.
 • Stone Brewing Company – IPA
  Var med på den “anden” microbrew bølge, som rullede hen over USA i slut 1990’erne og viste sig med det samme at være et af de nye fyrtårne.
 • Cantillon – Kriekenlambik
  - Syrligt øl sødet op med kirsebær, en belgisk klassiker. En anden interessant øl fra Cantillon er Blåbær Lambik.
 • Orval – Orval
  - En belgier man ikke kommer udenom er Orval. Det er noget af det bedste klosterøl, som de belgiske munke brygger i dag.
 • Brasserie Dupont – Saison, Beligian Farmhouse Ale
  - Denne øl er færdigmodnet på flaske, hvilket sammen med den specielle gæring gør, at den er helt unik. Ikke 2 flasker er 100 procent ens.
 • Ayinger – Celebrator Doppelbock
  - Den ultimative doubble bock fra det Tyske Ayinger og så med de klassiske gedebukke på etiketten.
 • Sierra Nevada - Pale Ale
  - Er udråbt flere gange som grundlæggeren af det moderne Amerikanske ”craftbeer”. Et af de første mikrobryggerier i verden, som konsekvent begynder at anvende aroma humle i alle deres øl.                    
 • Hill Farmstead – Edward
  - Et af de mest hypede mikrobryggeri i USA lige nu, og så har han ”stået i lære” ved Nørrebro bryghus i København.
 • Heller-Trum brauerei – Schlenkerla
  - Har man ikke prøvet røgøl fra Bamberg er denne et must. Perfekt til det danske grillkøkken, da øllet har noter af bacon.
 • Three Floyds - Dark Lord Russian Imperial Stout
  - Endnu et Amerikansk mikrobryggeri, som er hypet helt op i stratosfæren, og det er med rette. De åbner til efteråret et restaurant/bryggeri i Kødbyen, København i samarbejde med det danske mikrobryggeri Mikkeller.

”Så’r det ølhunden, der glammer, så er det bajerens time, min ven.”

Sådan skrev Poul Henningsen, der nok mest er kendt for sine lamper, i sangen ”Ølhunden Glammer”, der blev udødeliggjort af revykunstneren Osvald Helmuth i 1929.

Øl er på mange måder en integreret del af dansk kultur, og øl er et stort kapitel i dansk erhvervshistorie. Men det var ikke før 1990’erne, at danskerne for alvor begyndte at efterspørge mere særprægede typer af øl fremfor den foretrukne pilsnertype, forklarer brygmester og chefkonsulent i Alectia a/s Michael Knoth.

- Når jeg er ude og holde foredrag om øl, så plejer jeg altid lige at skubbe lidt til folks opfattelse af øl og vin. Folk har generelt en forholdsvis stor viden om vin, men der findes langt flere teknikker indenfor øl-brygning.