Mad

Danmarks nationalret kåret: Og vinderen er…

Stegt flæsk med persillesovs og kartofler.

Over 63.000 danskere har stemt i finalen, heraf 44 procent på stegt flæsk.

Find vinderopskriften her.

Det glæder fødevareminister Dan Jørgensen, at det blev en overbevisende vinder, fortæller han til tv2.dk

- Jeg er glad for, at det blev en klar vinder, for det viser, at det er noget, vi er fælles om. Når næsten halvdelen har stemt på stegt flæsk, så må man bare sige, at det er en soleklar vinder.

- Men jeg har jo hele tiden sagt, at det for mig ikke betyder så meget, hvad der vinder. Jeg synes, det er processen og dialogen og debatten, der har været det vigtigste, siger han.

Debat for en million kroner

Siden kampagnen blev søsat i starten af september måned, er Danmarks nationalret blev debatteret flittigt på de sociale medier.

Omkring en million kroner har kampagnen ifølge Dan Jørgensen kostet, og de penge er godt givet ud, mener ministeren.

- Jeg synes selvfølgelig, at en million kroner er mange penge. Men hvis man ser på, hvor meget omtale og debat det har genereret, så er det ret billigt. For mig er mad jo en vigtig del af vores kultur, og sammenlignet med det samlede kulturbudget på en milliard kroner, der er en million kroner måske ikke så meget.

- Vi spurgte et reklamebureau, hvad sådan en kampagne ville koste. Hvis man skulle have lige så meget omtale, der var det forsigtige estimat, at det ville koste over 24 millioner kroner. Så jeg synes faktisk, det har været en ret billig kampagne.

Håber debatten fortsætter

Men nu hvor låget er løftet af fadet, og nationalretten er afsløret, hvad skal der så ske, når støvet har lagt sig igen?

- Jeg håber, at debatten vil fortsætte derude. Tænk, at hundredetusindvis af mennesker har diskuteret, hvad der er god dansk mad og gode danske råvarer, det er rigtig vigtigt. Mad handler om kultur og tradition, det er noget som binder os sammen, og det synes jeg, vi skal værne om.

- Det vi selv gør fra ministeriets side er, at vi laver et hæfte, hvor vi giver bud på nogle gode, sunde og nemme opskrifter, ikke kun på vinderen, men også mange af de andre retter, der var med i opløbet. Hæftet kan hentes gratis på nettet, og så vil det blive distribueret videre via forskellige supermarkeder, siger Dan Jørgensen.