Mad

Stor undersøgelse: Derfor skal du spise grød hver dag

Spiser du en skål havregrød hver morgen, kan det beskytte dig mod hjertesygdomme og være nøglen til et langt og sundt liv.

Det viser et stort studie fra Harvard University, der for første gang har set på, hvordan fuldkorn påvirker sundheden på længere sigt, skriver The Telegraph.

Studiet baserer sig på mere end 100.000 personer, som forskere har fulgt i mere end 14 år. Det viste, at de involverede, der spiste mest fuldkorn gennem for eksempel grød, brune ris, korn og quinoa, var bedre beskyttet mod sygdomme og især hjerteproblemer.

Forskerne fandt ud af, at spiser man 28 gram fuldkorn om dagen, reduceres risikoen for at dø med fem procent, mens risikoen for at dø af en hjertesygdom specifikt reduceres med ni procent.

Også når der blev taget højde for alder, rygning, BMI og fysisk aktivitet, forblev resultaterne de samme.

- Disse resultater understøtter de aktuelle kostråd, som anbefaler en øget indtagelse af fuldkorn. De kommer også med lovende beviser, der tyder på, at en kost rig på fuldkorn kan give fordele i form af en længere levetid, siger hovedforfatter Dr. Hongyu Wu ifølge The Telegraph.

Et af de officielle danske kostråd lyder også, at man bør vælge fuldkorn. Fuldkornsvarianter af brød og kornprodukter findes efterhånden i mange udgaver og indeholder flere kostfibre, vitaminer og mineraler end for eksempel hvidt brød og pasta.

Derudover mætter fuldkorn godt, og det kan betyde, at man spiser mindre og dermed får lettere ved at holde vægten.

Herunder kan du finde forskellige opskrifter på grød: