Mad

Sådan fandt berømt kok på populær kage

Se ’FRIs Bageri’ på TV 2 PLAY her.

Den berømte chokoladekage gateau Marcel fås overalt i Danmark i alle mulige afskygninger. Den helt ægte vare får man dog kun et sted - ved foden af Mols bjerge i Jylland på Molskroen.

Navnet Michel Michaud burde afføde en vis portion respekt i den danske restaurationsbranche og med god grund.

Siden 1970’erne har den franskfødte kok været med til at sætte Danmark på det internationale gastronomiske landkort, og er i sin karriere blevet tildelt alt fra Michelin-stjerner til ridderordener.

Hvis navnet ikke vækker den store genkendelse, så dæmrer det måske en anelse, når navnet gateau Marcel dukker op. Kageopskriften er omkring 30 år gammel, og den er faktisk opfundet med sundhed for øje, fortæller Michel Michaud.

- Jeg opfandt kagen sammen med min gode ven Marcel, da jeg arbejdede i Saint-Tropez i Frankrig. Vi fandt på opskriften, fordi flere folk på det tidspunkt begyndte at blive allergiske overfor gluten.

- Så vi ville lave en kage uden mel, og vi kæmpede for at få det til at lykkes. Nogle gange fik vi bare en hel flad pandekage, og andre gange flød cremen helt ud, det grinte vi meget af, siger han.

I 'FRIs Bageri' på TV 2 FRI bliver der mandag bagt gateau Marcel efter opskrift af grundlægger af Lagkagehuset Ole Kristoffersen. Find opskriften her.

Ærgrer sig over navnet

Oprindeligt hed den blot gateau chocolat, der på fransk betyder chokoladekage. Men da Michel Michaud kom til Danmark, opkaldte han kagen efter sin far og sin ven fra Saint-Tropez, og gjorde kagen rund istedet for rugbrødsformet.

I dag kan han godt ærgre sig over, at han ikke opkaldte den efter sit eget navn, da der er mange, der kalder deres chokoladekager for gateau Marcel uden at følge den originale opskrift, forklarer Michel Michaud.

- Jeg har fortrudt en smule, for der er mange, der ikke respekterer den originale opskrift. Jeg har spist den på så mange måder, nogle bruger smeltet smør, andre bruger fløde, men det er forbudt.

Engang fik Michel Michaud serveret en meget ’tung’ chokoladekage på en restaurant, hvor de kaldte den for gateau Marcel, og der måtte han protestere, fortæller han videre:

- Jeg sagde til kokken, at de måtte kalde det for chokoladekage, for det var ikke gateau Marcel. Der er mange, der bruger navnet på grund af chokoladen, og fordi det sælger, siger han.

Sådan skal gateau Marcel være

Hvis du en dag bestiller en gateau Marcel, så er der et par kritiske punkter, som du skal holde øje med for at vide, om du har fået den ægte vare.

- Den skal have rigtig meget chokoladekarakter, og konsistensen skal være blød som en mousse. Jeg bruger selv Guanaja 70 % chokolade fra Valrhona, og jeg kan tydeligt smage, hvis der bliver brugt andet chokolade.

- Man skal desuden bruge usaltet smør. Jeg ved godt, det er meget populært lige nu at komme salt i chokolade, men det kan gateau Marcel ikke tåle.

Det sværeste ved at lave den berømte chokoladekage er at ramme den helt rigtige konsistens, forklarer Michel Michaud.

- Det komplicerede er, når man blander chokolade i æggehviderne. De skal have den helt rigtige konsistens, og det lærer man kun med erfaringen, siger Michel Michaud.

Se med mandag aften klokken 18:50 i 'FRIs Bageri' på TV 2 FRI, når Cecilie Hother og Anne Kejser bager gateau Marcel efter opskrift af grundlægger af Lagkagehuset Ole Kristoffersen.

Michel Michaud

  • Født i Cognac, Frankrig i 1946.
  • Køkkenchef på Molkskoren 2014
  • Køkkenchef på Ruths Hotel i 2004
  • Indehaver af Marie Louise i 1993
  • Køkkenchef på Falsled Kro (1971), Kong Hans (1976), Søllerød Kro (1986)
  • Er i sin karriere blevet tildelt i alt to Michelin-stjerner: En stjerne på sin egen restaurant i byen Condom, Frankrig, og en stjerne på Søllerød Kro i 1987.
  • Årets restaurant i 1999/2000
  • Diplom fra Dansk Gastronomisk Akademi (2 gange)
  • Ridder af Dannebrog i 2008
  • Ridder af Ordre national du Mérite i 2008

Kilde: Molskroen og Gyldendal